Avlsråderts årsrapport 2001

Avlsråderts årsrapport 2001

Avlsrådet har fram til representantskapsmøte i 2001 bestått av Otto Knudsen, Olav A. Schrøder og formann Einar Holmvik. Rune Kjøniksen har bistått avlsrådet i den datatekniske delen. Etter representantskapsmøte har Olav A. Schrøder blitt leder, og Kjell Dybvik har gått inn i avlsrådet. I et prosjektutvalg sitter Einar Holmvik og Kjell Duedahl for å jobbe med konkrete prosjekter for avlsrådet.

Resultatene
En årsberetning som denne kan lett bli en endeløs rekke med resultater som kan være vanskelig å lese, derfor nevnes bare de viktigste resultatene – og hunder som i særlig grad har utmerket seg. Distriktsrapportene vil være utfyllende og mer detaljerte, så til sammen vil nok også denne årboken gi et godt bilde av årets aktivitet. Hundenes foreldre nevnes kun første gang hunden omtales (i klamme bak hundens navn). De som ønsker utfyllende opplysninger kan henvende seg til avlsrådet, eller de kan slå opp på NPK’s hjemmeside på internert. Adressen er: www.pointer.no
HØYSTATUSPRØVENE
NM Vinter
NM vinter i 2001 ble dessverre ikke den festen for pointeren som det var i 2000. I finalen var det bare ein pointer, og det var Affern Birk ( Caligula-Affern Marthe) til Jim T. Teodorsen som ble upremiert i finalen. I Semifinale fikk Birk 2. VK, og det var eneste resultat. I kvalifisering oppnådde ingen pointer premie! Så dette var et NM vinter som vi ikke kommer til å huske så veldig godt! Men neste år…….
NM Høyfjell
Ble dessverre ikke den festen som pointerne hadde i fjor, da det var pointer på både 1. og 3. plass i finalen. I år var det bare en premiering, og den hunden som vant fant fugl klokka 18.00 på kvelden. Det sier noe om hvor vanskelige forhold det var.
Det var to pointere i finalen. Det var Østbergets Lotus (Vierkrullens Killer-Østbergets Dotra) e/f/ Trond Olsen, og NJCH Huldreveiens Molle (Vierkrullens Killer-Black Luckys Prica) e/f/o Thomas Engh. Disse hundene jobba meget godt hele dagen uten å lykkes. I VK semifinale blei det følgende premier: 2. VK til overnevnte Østbergets Lotus og 5. VK til overnevnte NJCH Huldreveiens Molle. I kvalifiseringa fikk Kjøniks Skip (Lururdals Skip – Kjøniks Black Miss) 2. VK. Eier Tore Mordal, fører Bjørn Plassgård og oppdretter Rune Kjøniksen. 2. VK kvalifiering fikk både overnevnte Lotus og Molle. NJCH Tverrfjellets De Soto (Rebell av Sivertsvik-Hekkfjellets Nakiska) med Fører Anders Hetlevik, eier og oppdretter Robert Colbjørnsen fikk 3. VK, pointer Vega (Snøhettas Bud-Skaidi) til Tor Egil Langnes fikk 3. VK, NJCH Wasa av Kvervelvind (Varg-Kaia av Kvervelvind) til Bjørnar Eidem fikk 6. VK. Samme premie som Wasa fikk Toth (Malmfjellets Jesse-Eiemyras Aisa) til Leif Anders Olsen.
NM-Lag
I rasedysten NM-Lag som også går på Kongsvold, ble pointerlaget nr. 5. Laget besto av NJUCH Vestfjordalens Famous (Drevjans Lux-Vestfjorddalens Tina T) eier Hans Simensen, NJCH Wasa av Kvervelvind (Varg-Kaia av Kvervelvind) til Bjørnar Eidem
Og Wind dancer av Vorpoint (Vestfjorddalens Buck-Hoppfossens Lissi) til Aslak Digernes. Vi hadde store forhåpninger til laget, men det gikk ikke som vi hadde håpet, men det gjorde:

NM Lavland
Seieren i NM lavland gikk til en pointer, nemlig Hopfossens Harley (Afferns Plugg-Hoppfossens Lina) til Kalle Jordan og eier Atle Halvorsen. Harley fikk også Cacit.Nr. 3 blei NJCh Black Luckys Tramp (SJCh Black Luckys Kawass – SJCh Black Luckys Glenda), eier Per Olav Brekke og oppdretter er Kent Svensson, Sverige. Og nr. 5 ble Sømlias Angus (Embercombe Kittiwake-Vestfjordalens Pleti), eier og oppdretter Øyvind Wold.
Øvrige pointerpremier under NM Lavland var:
Overnevnte Tramp fikk 1. VK og og 5. VK, så Tramp ble plassert alle 3 dager, Steinbittens Moni Maker fikk 4. VK (Black Luckys Tramp-Skärtops Effi) eier Rune Tangen, overnevnte Hoppfossens Harley fikk 3. VK, Huldreveiens Mikko (Gordo del Akelarre-Huldreveiens Pia) til Knut H. Pavelsen fikk 4. VK, Vestfjorddalens Lord Rank (Embercombe Kittiwake-Vestfjorddalens Tina T) Til Bertil Märtensen fikk 3. VK, Østerviks Gullviva (Østerviks Diablo-Myrteigens Stinta til Christer Walleby fikk 3. VK, NJCH Tverrfjellets De Soto (Rebell av Sivertsvik-Hekkfjellets Nakiska) til Robert Colbjørnsen fikk 2. VK og overnevnte Sømlias Angus fikk 1 VK.
Det var flere pointere som gjorde det bra i kvalitetsklassene (se rapport fra distriktsrepresentantene).

NM-skog
I finalen NM skog var det i år ingen pointere, men Ronja til Svein Bråten fikk 1.AK kvalifisering.

Nordisk Pointermatch
Nordisk pointermatch gikk i Lappo i Österbotten fredag 21.09.01. Lappo ligger i midten av Finland, ca 10 mil frå Wasa. Vi kom til Lappo på torsdags kveld, og da var det mottaking i Rådhuset med ordføraren, som ønsket velkommen. Seinare var det oppsett av lag, presentasjon av dommarar og deltakarar. Fredag var det opprop 07.30 , og vi kjørte ut på markene. Markene var store og flotte, men ikkje så veldig mye fugl på formiddagen. Det norske laget bestod av:

Surjämtens Fighter (Black Luckys Kawass – Drevjans Pingla) Eier: Anton Ringøen. Fører Thomas Engh.
Vestfjorddalens Famous (Drevjans Lux – Vestfjorddalens Tina T) Eier: Hans Simensen.
Seacrofts Rappa (Black Luckys Tramp – Black Lyckys Fly) og Black Luckys Tramp (Black Luckys Kawass –    Black Luckys Glenda) til Per Ola Brekke.
Huldreveiens Molle (Vierkrullens Killer – Black Luckys Pricka) Eier: Thomas Engh.
Konkuransen var spennande hele dagen og de norske hundane gjorde det meget godt! Fighter fant fugl fleire gonger, det samme gjorde Rappa og konkurransen var spennande til siste slutt. Når finregninga var ferdig, vant det finske laget med 0.16 poeng føre Norge!! Sverige blei nr. 3 og Danmark nr. 4.
I den individuelle konkurransen der de 3 beste hundene under lagkonkurransen deltok (og som ikke hadde pådratt seg minuspoeng,noe dessverre Fighter gjorde), Black Luckys Gun til Kent Svensson, Uskon Pikku Musta til M. Grahn og Seacrofts Rappa til Per Ola Brekke. Dette ble også rekkefølgen. Kennel Black Lucky kan nok en gang inneha tittelen nordisk mester.
Dommarar var Henrik Standerrtskjold-Nordenstam fra Finland, Bertil Dagermo fra Sverige og Olav A. Schrøder fra Noreg.
Fredag kveld var det ”brassfest” med premieutdeling og taler. Her fikk alle deltakare jubileumsboka til Finske Kennelklubbens hønsehundsektion. Seinare var det sosialt samvær ut i de små timer.
Laurdag var det ”fridag” for dommarar og deltakarar. Men for de som ville var det sightseeingstur til Lisakki Järvenääs knivfabrikk i Kauhava.
Laurdag kveld var det først en feiring av 100 års jubileumet med både taler, underholdning, utdeling av fortjenesternåler, festtaler osv. Seinare var det festsupe. Et storarta måltid med dertil drikke. Jeger, hund og våpen og Bergans sponsa deltakere fra Norge.
Nordisk Pointermatch resultat

Lag hund/förare par vinner heatets poäng summa minuspoäng summa
Sverige 1/1 Black Luckys Fly 1/2 2 – 2 – 2
Kent Svensson 1/3 0 – 0 – 0
1/4 0 – 0 – 0
SUMMA 2
Sverige 2/1 Black Luckys Gu’n 2/2 2 – 2 – 2
Kent Svensson 2/3 0 – 0 – 0
2/4 2 4,9 6,9 – 6,9
SUMMA 8,9
Sverige 3/1 Bl. L. Ina Scott 3/2 0 – 0 – 0
Kent Svensson 3/3 0 – 0 – 0
3/4 2 – 2 – 2
SUMMA 2

Sverige 4/1 Fågeljägarens Tjäder
4/2 0 – 0 – 0
Jonas Sandberg 4/3 2 – 2 – 2
4/4 2 – 2 – 2
SUMMA 4
Sveriges lags summa 14.9
Danmark 1/2 Tiurskogens Beth Marie
1/1 0 – 0 – 0
Jens Have 1/4 0 – 0 – 0
1/3 0 – 0 – 0
SUMMA 0
Danmark 2/2 Spurvfugldalens Fly
2/1 0 – 0 – 0
Carlo Nörtoft-Thomsen 2/4 0 – 0 -2 -2
2/3 0 3,9 3,9 – 3,9
SUMMA 1,9
Danmark 3/2 Hesselhöj Mona-Lisa
3/1 2 – 2 – 2
3/4 0 – 0 – 0
3/3 0 – 0 – 0
SUMMA 2
Danmark 4/2 Hesselhöj Primadonna
4/1 2 – 2 – 2
4/4 2 3,9 5,9 -2 3,9
4/3 2 – 2 – 2
SUMMA 7,9
Danmarks lags summa 11,8
Norge 1/3 Sea-Crofts Rappa 1/4 0 – 0 – 0
Per Ola Brekke 1/1 2 5,1 7,1 – 7,1
1/2 2 – 2 – 2
SUMMA 9,1
Norge 2/3 Surjämtens Fighter 2/4 0 – 0 – 0
Thomas Eng 2/1 2 – 4,9 – 4,9
2/3 2 6,77 8,77 -3 5,77
SUMMA 10,67
Norge 3/3 Vestfjordalens Famous
3/4 0 – – -2 -2
Hans Simensen 3/1 2 – 2 – 2
3/2 2 – 2 – 2
SUMMA 2

Norge 4/3 Bl. Luckys Tramp 4/4 2 – 2 – 2
Per Ola Brekke 4/1 0 – 0 – 0
4/2 0 – 0 – 0
SUMMA 2
Norges lags summa 21,77

Finland 1/4 Uskon Pikkumusta 1/3 2 – 2 – 2
Mikael Grahn 1/2 2 – 2 – 2
1/1 2 3,43 5,43 – 5,43
SUMMA 9,43
Finland 2/4 Bronspilens Stegg 2/3 2 – 2 – 2
2/2 2 2,9 4,9 -2 2,9
2/1 0 – 0 – 0
SUMMA 4,9
Finland Påvalmalmens Hille 3/3 2 – 2 – 2
Guy Bardy 3/2 2 3,6 5,6 – 5,6
3/1 0 – 0 – 0
SUMMA 7,6
Finland Påvalmalmens Hiku 4/3 0 – 0 – 0
Esa Lahdensuo 4/2 0 – 0 -4 -4
4/1 0 – 0 – 0
SUMMA -4

Finlands lags summa 21,93

Lagresultater
1. Finland 21,93
2. Norge 21,77
3. Sverige 14,9
4. Danmark 11,8
Søndag var det internasjonal segrasklass. Her stilte noen av de norske hundane opp, og vinner etter en lang dag ble Surjämtens Fighter. Thomas var ikkje snauare enn at NJCH Huldreveiens Molle ble plassert som nr. 6.
Norske pointere i utlandet
Surjämtens Fighter hadde som nevnt i stykket ovenfor en stor helg i Finland der han vant den internasjonale Cacitprøven.

Jeger, hund og våpen Cup
I oktober arrangerte Jeger, hund og våpen er Cup på lavland i Sverige. Det deltok to hunder fra hver rase. For NPK stilte Thomas Engh med sin egen hund Huldreveiens Molle og Surjämtens Fighter til Anton Ringøen. Pointerlaget vant!! Individuelt ble Fighter best, og Molle nr. 4.

Vinnerklasse
Det var 32 hunder med 1. VK i år. Dette er en oppgang med en siden i fjor, så vi holder et høyt nivå i vinnerklassen. Av disse 32 1.VK, er 14 oppnådd med CK eller Cacit! Det er meget sterkt. Flere hunder har mange 1. VK, og det viser også styrke.

Åpen Klasse
I 2000 var det i år som i fjor, 48 ulike pointere som fikk 1.AK, vi fikk 28 nye Elitehunder, (hunder med 1.AK på jaktprøve og utstilling), så rekrutteringen til konkuranseklassene er vel ivaretatt. Hele 15 hunder oppnådde i år 1. AK på skogsfuglprøve. Mange av disse hundene har også 1. AK på fjell, så det viser allsidigheten til pointeren.

Unghund
Vi har flere høystatusløp for unghunder i tillegg til Norsk Derby, der kravet for å delta er 1 premie UK på ordinær prøve. Lengst i nord har vi Artic Cup, som går vinterstid, på Rjukan går Unghund Grand Prix i oktober, og den siste av våre konkurranseklasser for unghund; “Forus Open” går på lavland ved Stavanger i månedsskiftet oktober/november.

Norsk Derby
I år var det ingen pointere som nådde opp i finalen i Norsk Derby. Disse hundene var finalister: Red Taps Soda (Surjämtens Fighter – Red Taps omi Sofie) til Kari Kvernmo, Skoglykkas Rubi (Red Taps Zakko-Mikkelis Lissi) til Rolf I. Eidsvåg, Red Taps Black Link ( som Soda) til Henry Espeseth og Red Taps Luis Figo ( som Soda) til Bjørn Smistad. Det er verdt og merke seg tre kullsøsken i finalen fra kombinasjonen Fighter-Omi sofie i finalen denne gangen også. Det var det også for to år siden. Et av de avkom som var i derbyfinalen for to år siden, Red Taps Zakko er far til den fjerde pointeren i finalen, Skoglykkas Rubi. Det blir spennende og følge disse unghundene framover. De er meget gode hunder som er hos gode dressører. Se også Unghund Grand Prix der Red Taps Link blir nr. 3, og Luis Figo blir nr. 6.

Artic Cup
I artic cup var det ingen pointere som fikk premie.
Unghund Grand Prix
I finalen i UGP blei Red Taps Link ( Surjämtens Fighter- Red Taps Omi Sofie) nr. 3, eier Henry Espeseth. Kullbroren Figo til Bjørn Smistad blei nr. 6. Andre pointere i finalen var kullsøstera til Link og Figo Soda.

Forus Open
Til finalen i Forus Open var følgende pointere kvalifisert:
Tolga ( Setpoints Lensmann-Afferns Viktory) og Afferns Pjokk ( NJUCH Garmans Ross-Afferns Gunda). Tolga til Frode Stenerud gjorde jobben sin meget bra, og blei nr. 2.

UK forøvrig
Totalt var det 31 pointere ( mot 36 i 2000) som fikk 1.UK på ordinær prøve i Norge i 2001. Dette var en nedgang siden i fjor. Vi har unghunder plassert i to av fire høystatusløp for unghunder. Dette er også en nedgang i fra i fjor. Det er enkelte kull som peker seg ut med mange 1. UK i kullet, og det er kullet Surjämtens Fighter-Red Taps Omi Sofie til Kari Kvernmo og Henry Espeseth. Her er det fem avkom med 1. UK, og et avkom med 2. UK.
Kullet Affern Birk og Trutt til Svein Anton Andreassen er også meget bra med fire stk. med 1. UK. I denne kombinasjonen er det hele åtte avkom som er premiert!! Meget sterkt.
Vi håper at pointerene gjør det bedre i høystatusløp neste år, og at det blir flere med 1. UK da.
Rypebestanden har vært brukbar de fleste steder så forutsetningene for å bli premiert var tilstede.

DE SKOTSKE IMPORTER
HVA HAR DE SKOTSKE IMPORTENE GITT POINTEREN I NORGE?
NPK sitt avlsråd har gjennom spørreundersøkelser, gjennomgang av data om avkommene, granska avkomma etter de to skotske importene Embercombe Kittiwake og Embercombe Patrick. Vi fikk en forespørsel fra Ole Ivar Frømyr om å gjøre det, og det har vi gjort. I framtida vil vi prøve og få gjort dette med flere hannhunder, spesielt importer for å se hva disse tilfører pointeren.
Konklusjon av avkommene etter skottene:
Begge har avlet sunne friske hunder, men unntak av en hund med dårlig gemytt, og en som var veldig stri. Disse to er avlivet. Ellers er hundene etter de skotske importer meget bra helsemessig. Det er et avkom med HD, men det er nesten og regne som ingenting når det er 22 frirøntgede avkom. Begge hannhundene har gitt meget god pels og stort sett meget gode poter. Noen av avkommene knurrer på andre hunder, og noen er noe reserverte ovenfor mennesker.
Jaktmessig er avkommene for det meste hunder med tæl og vilje, men få unntak. Det er gode viltfinnere. Noen av avkommene har vært forsiktig til å reise fugl.

Avl og helse
Avlsrådet gjennomførte i 2001 en gransking av avkom etter de skotske importene. Denne spørreundersøkelsen sammen med avkommene sine resultater på jaktprøve og på utstilling. Dette arbeidet gav avlsrådet mye informasjon om avlsverdien av disse hannhundene.
Avlsrådet med Kjell Duedahl i spissen gjennomfører når dette skrives en spørreundersøkelse på avkom etter andre importerte hannhunder. Vi er spente på resultatet.
Det er under utarbeiding en større helseundersøkelse på alle de stående fuglehunder gjennom IS Fuglehunden. Dette er en meget omfattende undersøkelse, som vil vise den helsemesssige status på pointeren. Det er et kostnadsmessig spørsmål om NPK blir med.
Det er stadig vekk både bittfeil og halefeil på pointer. Dette er et problem som ikke er lett og bli kvitt. Det har også dukket opp noen meldinger om stoffskifteproblemer, innbilt svangerskap osv. Den overnevnte spørreundersøkelsen vi gi oss svar på om dette er et stort problem, og eventuelt i hvilke linjer som det ligger. Når det gjelder HD så dukker det fremdeles opp HD i flere linjer. Vi ber oppdrettere og valpekjøpere være kritiske til dette problemet.
Avlsrådet hadde håpet å se på hvilke tispelinjer som avler bra, men dette har vi dessverre ikke fått tid til.
Informasjon
AR har også i år hatt meget stor pågang både fra medlemmer og andre som ønsker informasjon. Norsk Kennelklubbs database er et viktig og nyttig redskap, men også AR sin egen “database” begynner også å bli svært omfattende og verdifull. Vi har også sett på mulightene som ligger i Dogweb.
AR startet i 1998 arbeidet med å legge ut klubbstoff , informasjon om jaktprøver og utstilling, stamtavler og annet på Internett. Dette arbeidet har fortsatt i 1999, 2000 og 2001, og så langt må en si at prosjektet har vært vellykket.
Vi har fått mange nye medlemmer via nettet, valpelisten blir distribuert til et stort marked. Oppdrettere, medlemmer og andre interesserte har fått rask tilgang til mye informasjon som vi mener er nyttig både i avlsarbeidet og klubbarbeid for øvrig.
Antall henvendelser til AR har økt formidabelt etter at vi etablerte oss med egne internettsider. Dette har utviklet seg til noe som er blitt svært omfattende og tidkrevende.
Det har hele året vært meningen av Jeger, Hund og Våpen skulle utarbeide egne internettsider for NPK. Dette førte til at internettsidene ikke ble ”surfra”. Arbeidet til Jeger, Hund og våpen har dratt veldig ut, og dette førte til av Otto Knutsen har gjort arbeidet. Dette arbeidet har vært gjort på en meget godt måte, og vi har glimrende sider.
AVLSRÅDETS ARBEID
I mai 2001 ble det endringer i avlsrådet i NPK. Vi i avlsrådet vil forsette det arbeidet som avlsrådet før oss har gjennomført. Dette vi si og være et informativt avlsråd. Ved hjelp av informasjonen som ligger på Internett, statistikker osv. vil vi prøve og gi oppdrettere og valpekjøpere mest mulig informasjon når bestemmelser skal gjøres. Målsettingene har representantskapet satt, og det er flest mulig pointere med 1. premie kvalitet.
Avlrådet har hatt et møte under NPK si prøve på Kongsvold, men hatt nesten daglig kontakt pr. mail eller telefon. Vi har funnet en arbeidsform som passer oss, og vi vil forsette arbeidet i samme gata.
Avlsrådet vil også påpeke den informasjonsplikten medlemmer av NPK har til styret/avlsråd/ distriktsrepresentanter! Vi vet ikke alt, så informer oss dersom dere vet om hunder som har gjort det bra, avkom som har gjort det bra osv. Dette gjør at vi kan få informasjon i Fuglehunden, på Internett og i årbøker.
NPK sitt avlsråd vil også gjerne at distriktsrepresentantene i NPK gjør en jobb med å få i gang testløp framover. Det står i den flotte permen dere har, hvordan dere praktisk skal gjennomføre dette. Avlsrådet sine medlemmer skal prøve og komme på disse, og evt. dømme. Dette er et tidsspørsmål.
Vi vil også ha som mål og utvikle samarbeidet med avlsrådene i Norden. Dette gjennom utveksling av informsjon, nordisk pointermatch og kunnskap om pointer. Dette for å ha mulighet til å bruke de beste individene som avler bra i de forskjellige land. Dette kan også være et hjelpemiddel til å unngå innavl.

AVLSRÅDET I NPK
I henhold til NPKs lover skal Avlsrådet:
– arbeide for Pointerens utvikling og foredling som jakthund
– arbeide for en standardisering av pointeren som en edel type etter rasestandarden.
– råd og veiledning i avlsspørsmål
– utarbeide norske kommentarer til rasestandarden
– valpeformidling
– utstillinger og unghundfremvisninger
– fuglehundprøver
– kåring av stamhunder
– møter, tidsskrifter og sirkulærer
– å arbeide for riktig behandling av hunder
– å påse at hundesporten drives i verdig former, samt andre tiltak som antas å tjene formålet.
NPK har v/representantskapet i 1997 definert hovedmålet vedr. avlspolitikken slik:
– “Flest mulig skal holde nivå til 1. pr. på jaktprøve.”
Som en konsekvens av dette ble det da bestemt at grunnlaget for avl og statistikk vedr. måling av avlsresultater skal være premieverdier på jaktprøve.
– “Den genetiske bredden skal opprettholdes og helst økes, samtidig som de nordiske blodslinjer skal ivaretas på en forsvarlig måte”
Økonomi
Det avsettes en sum i budsjettet for Avlsrådet.Løpende utgifter belastes denne posten. AR formann sender regning til Sekretær for dekning av utlegg etc.Ekstraordinære utgifter skal forelegges styret for godkjenning før eventuelle innkjøp etc.

Generelt om avlsrådets arbeid
Avlsrådet i NPK praktiserer en åpen avlspolitikk basert på informasjon til medlemmene.
Generell informasjon offentliggjøres hovedsakelig gjennom klubbens medlemsblad, hjemmesider på Internett eller rundskriv.
Mer detaljerte opplysninger spres gjennom direkte kontakt med medlemsmassen via medlemsmøter, eller direkte henvendelser fra enkeltmedlemmer som her kan deles inn i 3 hovedgrupper:

Oppdrettere som ber om informasjon vedrørende avlshunder de selv har plukket ut, eller de ber avlsrådet om forslag til avlshunder. Avlsrådet vil da som regel gi oppdretteren 2-3 begrunnede alternativ.
Eiere av hannhunder som henter informasjon vedrørende tisper før de gir oppdretteren tilsagn om parring
Valpekjøpere som henvender seg til AR for å få informasjon om foreldre til kull der de vurderer å kjøpe valp. AR anbefaler i slike tilfelle ikke kull fremfor andre, men forsøker å gi faktisk informasjon om avlshundenes egne prestasjoner på jaktprøver og utstilling samt tidligere avlsresultater
Avlspolitikken er inkluderende i den forstand at AR ikke er en godkjenningsinstans for parringer. Alle parringer er i utgangspunktet “godkjente” med mindre det er grunn til å tro at det er fare for spredning av arvelige lidelser, defekter eller degenerering til skade for rasen. I slike tilfeller vil AR anbefale oppdretter og hannhundeier om ikke å foreta parringen.
Det er flere grunner til at AR forlot godkjenningsprinsippet. Først og fremst fordi AR ikke har noen myndighet til å nekte parringer, men også fordi AR ønsker å nå frem til en del av de som ikke ville fylle de kriteriene vedr.jaktprøvepremier etc.
Historien har vist oss at det sannsynligvis er variasjonen i kombinasjoner i vår lille homogene populasjon som er hovedårsaken til at vi fortsatt har en så livskraftig og rendyrket jakthund.
Avlsrådet har stor tillit til rasens oppdrettere, det er der kunnskapene om rasen hovedsakelig ligger, så AR ser ingen grunn til å overprøve deres avgjørelser.
Tvert i mot anser AR det som en svært viktig oppgave å samle denne kunnskapen og gjøre den tilgjengelig for fremtidens og dagens oppdrettere.

AVLSRÅDETS PRIMÆRE ARBEIDSOPPGAVER
 AR registrerer jaktprøve og utstillingsresultater, leser kritikker og samler inn informasjon fra medlemmene og NPKs samlinger for å kunne bistå oppdretterne med informasjon, råd og veiledning i avlsspørsmål. Resultatene offentliggjøres suksessivt på NPKs internettside.
AR utarbeider valpeliste som presenteres i medlemsbladet og på NPKs hjemmesider på internett.Valpelisten blir også etter behov/forespørsel sendt distriktsrepresentantene og andre som henvender seg til AR.
AR registrerer avlsdyrenes avlsresultater og utarbeider statistikk over hundenes avlsindeks som presenteres i NPKs årbok og NPKs hjemmesider på internett.
AR utarbeider lister over avlshunder.
Hundenes avlsresultater er grunnlaget for kåring av avlshunder i NPK, og ikke hundens egenresultater.
AR følger nøye med unge gode hannhunder, og forsøker å få satt disse i avl. I første omgang på et begrenset antall tisper (3-5). Deretter, hvis avlsresultatene er gode er det ønskelig med ytterligere 3-5 parringer
AR har også som oppgave å holde rasen under oppsikt med henblikk på arvelige feil, sykdommer etc. som kan være til skade for rasen. Det anbefales at en velger avlshunder fra kull der det ikke er registrert HD eller andre alvorlige lidelser.
AR skal i tillegg til å ivareta de nordiske blodslinjene også stimulere miljøet til å videreutvikle den genetiske bredden ved import av friske avlsdyr.
AR skal også påse at hannhunder ikke blir benyttet i et for stort omfang. (det er satt en grense på 10-12 kull). Videre at etiske retningslinjer og pålegg fra NKK vedr. avl blir fulgt.
Arbeidsoppgaver i forbindelse med NPKs representantskapsmøte
AR har ansvar for utregning av poengsum og kåring av:
– Årets Pointer
– Årets Unghund (pointer)
– Årets kombinasjonshund; “Fly-pokalen” (se statutter)
– For tildelingen av Anders Wassbergs Oppdretterpris (se statutter)
– For  i samarbeid med en representant fra familien Delphin ansvaret for tildelingen av Agnes Delphins Oppdretterpris (se statutter) og laguttak 
NM-lag
AR foretar uttak av deltakere til NM lag, tre stk. og en reserve. Uttaket skjer etter siste Kongsvoldprøve før jakten. Hovedvekt vedr. kriterier legges på prestasjoner på høstprøver og spesielt legges det vekt på resultater fra Kongsvold.
Deltakerne får dekket reise en vei, en overnatting samt festmiddag etter matchen.
Nordisk Pointermatch
AR tar ut lag (4 stk. og reserve) og dommer til Nordisk Pointermatch, og har hovedansvaret for organiseringen av matchen. Deltakerne bør tilskrives i god tid før prøvesesongen begynner i August.
Deltakere støttes økonomisk når de reiser ut. (for tiden med kr. 1500,-), når matchen er i Norge gjelder samme kompensasjon som for NM-lag.
AR holder kontakt med de øvrige nordiske pointerklubbene og har ansvar for utarbeidelse av regelverk og bedømmelseskriterier på matchen i samarbeid med de øvrige nordiske klubbene .
Andre laguttak
I alle lagkonkurranser der pointere deltar på vegne av NPK, er AR ansvarlig for uttak av lag.

Til slutt
Avlsrådet vil takke alle som tar kontakt med oss når det gjelder parringer, valpekjøp og råd. Vi håper på et konstruktivt samarbeid framover, med et felles mål; en enda bedre pointer! Det kan være noen som er glemt i denne oversikten, men det er ikke bevisst – vi har prøvd etter beste evne å få med alle.
Hvis noen skulle være utglemt beklager vi dette og håper å bli orientert om forholdet slik at rettelse kan bli gjort. Vi vil også be dere om å lese statistikk med skepsis, det er mange feilkilder her. Vi gjør det vi kan for å få det korrekt, men feil vil det alltid bli. Husk dette er en hobby!
Vi vil også takke prosjektutvalget ved Kjell Duedahl og Einar Holmvik for den jobben som de gjør, og Rune Kjøniksen for all tålmodig hjelp.Hilsen avlsrådet ved Kjell Dybvik, Otto Knutsen og Olav Schrøder.

 

Total
0
Shares

Siste kommentarer