Avlsrådets årsrapport 2000

Avlsrådets årsrapport 2000

Avlsrådet har fra siste representantskap i 2000 bestått av Otto Knudsen, Olav A. Schrøder og formann Einar Holmvik. Formann før siste representantskap Rune Kjøniksen har bistått avlsrådet i den datatekniske delen.

Resultatene
En årsberetning som denne kan lett bli en endeløs rekke med resultater som kan være vanskelig å  lese, derfor nevnes bare de viktigste resultatene – og hunder som i særlig grad har utmerket seg. Distriktsrapportene vil være utfyllende og mer detaljerte, så til sammen vil nok også denne årboken gi et godt bilde av årets aktivitet. Hundenes foreldre nevnes kun første gang hunden omtales (i klamme bak hundens navn). De som ønsker utfyllende opplysninger kan henvende seg til avlsrådet, eller de kan slå opp på NPKs hjemmeside på internert. Adressen er: www.pointer.no 
 
HØYSTATUSPRØVENE
NM Vinter
Som kjent forgår vinterens store eventyr på Andøya. Når dommerene hadde sagt sitt på slutten av tredje dag, sto NJUCh Vestfjorddalens Famous på toppen av pallen med 1.VK og Cacit!! Famous er etter Drevjans Lux og NJUCh Vestfjorddalens Tina T. Oppdretter er Jan Hagalia, Rjukan. Og som ikke det var nok ble pointer Koss ( Eiemyras Marco – Effy Brown av Sivertsivk) til Harald Hartviksen, nr.2.Altså dobbeltseier til pointeren! I semifinalene fikk pointere følgende premier: 4.VK til Myrteigens Celita ( Håkerløkkens Straight Flush – Storfloens Kolsi) til Mikal Stenhaug, overnevnte Koss fikk 4.VK, Myrteigens Marja Lisa (som Celita) til Rune Strandskog fikk 4.VK, og Famous, 5.VK. I kvalifiseringa fikk NUCh Agertoftens Scott ( Mohawk – Isabella) til Geir B. Larsen  4.VK.
 
 NM Høyfjell
 
Blei en fest for Pointeren! Endelig vant en pointer NM høyfjell! Det er mange år siden sist, og dermed ennå mer gledelig. Denne fantastiske hunden NJUCh Vestfjorddalens Famous til Hans Simensen gikk bort og vant sin tredje NM tittel på et år!
Dette er historisk, og det vil gå veldig, veldig mange år før noen klarer og kopiere dette. Kan nevne at Famous var plassert alle 3 dagene i NM med 5.VK kvalifisering og 1.VK semifinale!
 
En dame fra Verdal’n, Bjørklunds C Clinta (NUCh Ylajalis CD – SJUCh Jo-Kjells Clint) fikk 3.VK finale, eier og oppdretter er Einar Holmvik. Så pointeren gjorde det meget sterkt i finalen!  Det var Einar som vant NM høyfjell sist i 1984 med NJCh Bjørklunds Cito, og hadde tydelig tenkt å prøve å få ennå en tittel til premiehylla, men lyktes ikke denne gang..   
1.VK fikk også Huldreveiens Pernille (s.o) i semifinalen på Kongsvold, Pernille var også plassert med 4.VK i kvalifiseringa. Karacanis Lo-La (Vestfjordalens Dreng – LurudalsTroya) fikk 4.VK kvalifisering, eier Øystein Nilsen.
  
NM-Lag
 
I rasedysten NM-Lag som også går på Kongsvold, ble pointerlaget nr. 3. Laget besto av  overnevnte Famous, NJCh Ylajalis Mattea ( Pråvhkas Creditor – Bjørklund Duett) og Loke ( Phi  – Lurudal Z Iva). 
Mattea ble også nr. 4 individuelt. Mattea eies av Terje Bjørhusdal, oppdretter er Borger Holmsen. Loke eies av Rune Hoholm og er oppdrettet av Svein Anton Andresen.
 
 
NM Lavland
Seieren i NM lavland gikk dessverre ikke til en pointer, men pointeren var sterkt representert  på premielisten i finalen.Huldreveien Pernille (NUCh Vierkrullens Killer – Black Luckys Pricka) som ble nr.2, eier Ulf Jørgensen – oppdretter Leif og Thomas Engh. 
Nr. 4 blei NJCh Black Luckys Tramp (SJCh Black Luckys Kawass – SJCh Black Luckys Glenda), eier Per Olav Brekke og  oppdretter er Kent Svenson, Sverige. Nr. 5 ble Vestfjorddalens Miska ( Firefall – NJCh Vestfjorddalens Kawa), eier Per Zakariassen – oppdretter Jan Hagalia.
 
Øvrige premierte på NM Lavland var; 
Overnevnte Pernille fikk også 5.VK semi og 6.VK kvalifisering. Black Luckys Tramp ( s.o) fikk 2.VK kvalifisering. Vestfjorddalens Miska (s.o) fikk 5.VK semifinale og 3.VK kval. kvalifisering. NJUCh Garmans Ross ( Jämtens Lex og Skogstjernas Silver) 3.VK semifinale, og 5.VK kvalifisering. Eier er Per Zakariassen. Kan også nevne at Ross var rangert som nr. 7 i finalen med fugl! Så Per hadde en fin helg med Misca plassert alle 3 dager, og Ross 2 dager!
NJCh Huldreveiens Molle ( som Pernille) fikk 1.VK/CK kvalifisering, og 4.VK i semifinale. Molle eies av Engh og Cristensen. Fører Thomas Engh. Black Luckys Copiad ( ØBs Try og Black Luckys Lady Be Good) fikk 2.VK semifinale.Eier  A.K. Ødegaard. Oppdretter Kent Svensson, Sverige. Trond Olsen fikk 2.VK i kvalifiseringa på sin Vierkrullens GI Maja (NUCh Varg – Fagerhaugens Tussa). Trond er selv oppdretter. 
Det er jo artig og se på NM i år; på lavland 3 av 6 premierte i finalen er pointere, NM høyfjell 2 av 4 er pointere og i NM vinter er 2 av 5 premierte pointere, og det var de 2 i topp……..  
Det var flere pointere som gjorde det bra i kvalitetsklassene (se rapport fra distriktsrepresentantene).
 
 
 
NM-skog
 
I finalen på NM skog var det 2 pointere. Det var Int.JCh Vestfjorddalens Black Luck (SJCh Black Luckys Kawass – NJUCh Vestfjorddalens Tina T) eier Anton Ringøen og oppdretter  Jan Hagalia Rjukan, Langlifjellets Fit for Fight ( Jämtens Lex og Groushills Pepsi Light), oppdretter og eier Thor Bernard Sagland. Det var store forventninger til Luck og Fight  etter at begge hadde oppnådd 1.AK i kvalifisering/semifinale, men dessverre lyktes ingen i finalen.
 
NPKs vinnerklasse på Kongsvold
Eneste premierte i vinnerklassen var Derbyvinneren fra 1998, Red Taps Omi Sofie (Sølnklettens Imp – Hoemslias Mari) 3.VK finale. Oppdretter og eier: Kari Kvernmo og R.E. Espeseth. Øvrige Premieringer i Vinnerklassen:
 
Svarthettas Frost ( Håkerløkkens Straight Flush – Storfloens Via med 2.VK semifinale.Eier Ketil Boye Hansen.
NJUCh Garmans Ross( se over) til Per Zakariassen fikk 2.VK kvalifisering.
 
 
 
Norske pointere i utlandet.
 
Først må vi nevne en Internasjonal jaktchampion som vi har fått i 2000. Det er Vestfjorddalens Black Luck (SJCh Black Luckys Kawass – NJUCh Vestforddalens Tina T) til Anton Ringøen, oppdretter Jan Hagalia. Denne fantastiske hund fikk i år 1.VK m/Cacit ved DKK internasjonale prøve 10.april. Når han så senere går bort og blir nr.2 i SM lavland med HP, og  på Svenske Irsksetter klubben sin jubileumsprøve vinner sitt kvalfiseringsparti  med 1.VK foran sitt halvbror Vestfjorddalens Lord Tappy (Embercombe Kittiwake – Tina T) og til slutt i finalen blir nr.2.med Res.Cacit.
Dette sammens med hans tidligere prestasjoner blir honorert med et Internationalt jaktchampionat. Gratulerer så mye til eier og oppdretter.
 
 
 
Sømslias Angus (Embercombe Kittiwake -Vestfjorddalens Pleti) vinner Gullpokalen og blir nr.4 i Svensk Derby. Oppdretter og eier Øyvind Wold, fører Sten Rønnerling.
 
Stenbiten Effi til Heidi og Claus Ånerud på Kongsvinger vant Svensk Derby. Effi er etter NJCh Black Luckys Tramp og Skärtorps Isarra.Oppdretter Sven Rønnerling, Sverige. Kan nevne at det er flere avkom etter Tramp som har gjort det bra, bla.var 5 avkom i finalen i Svensk Derby.
 
 
Nye JCh og Cacit vinnere
Enkelte pointere har markert seg sterkt i Vinnerklassene, og det er spesielt gledelig at  en del  yngre hunder overtar etter de siste års gjengangere. Når det gjelder antall hunder med 1.VK og premieringer i VK totalt hadde vi et brukbart år. 30 ulike hunder fikk 1 VK.
Av disse nevnes Cacit vinnerene som ikke er nevnt under gjennomgangen ovenfor.
 
NJCh Black Luckys Tramp 1.VK m/Cacit, Dagali
NJCh Av Kvervelvind Wasa  1.VK m/Cacit, Meråker
 
Ny NJCh Ylajalis Mattea med 1.VK m/ Cacit, på Kongsvold ( sølvhunden). Mattea har også 2.VK m/Res.Cacit fra Lifjellet i vinter.
 
 
Åpen Klasse
I 2000 var det 48 ulike pointere som fikk 1.AK, vi fikk 28 nye elitehunder (hunder med 1.AK på jaktprøve og utstilling), så rekrutteringen til konkuranseklassene er vel ivaretatt.  
 
 
 
 
Unghund
Vi har flere høystatusløp for unghunder i tillegg til Norsk Derby, der kravet for å delta er 1 premie UK på ordinær prøve. Lengst i nord har vi Artic Cup, som går vinterstid, på Rjukan går  Unghund Grand Prix  i Oktober, og den siste av våre konkurranseklasser for unghund; “Forus Open” går på lavland ved Stavanger i månedsskiftet oktober/november. I 1999 var det dessverre ingen premierte pointere i finalen i noen av disse høystatusløpene, men i 2000 gjorde pointeren det meget bra, og vi hadde pointere blant det 3 beste i alle konkurransene. 
 
 
Norsk Derby
Eneste plasserte pointer i finalen ble Eidemlias Mini Max (SJCh Offerdalens Cliff  – NJCh Wasa av Kvervelvind). Oppdretter Liv Randi Eidem, eier Stig Ericson. Sverige. Mini Max ble nr.2 i finalen, og vant sin semifinale dagen før. En meget sterk prestasjon!
Andre pointere i Derbyfinalen var Maifjellets Smilla til Knut Sevaldsen.
 
Artic Cup
I Artic Cup ble Eikefjellets Ally ( Koss – Eikefjellets Mitzi) til Jan Arild Kingswick nr.3. Ally hadde i tillegg til dette 2 x 1.UK. Meget bra.
 
 
Unghund Grand Prix
Her var det flere pointere i finalen, men bare en som ble premiert. Det var Setpoints Shot ( Black Luckys Tramp – Vestfjorddalens Famous) til Einar Engh. Oppdretter Hans Simensen. Shot  gjorde sine saker meget bra, og ble nr.2 i hardt selskap.
Andre pointere i finalen var Karacanis Black Cash til Eva Bente Lindseth og Karacanis Ole Bull til Jørn Åselid. Cash og Bull er etter Kjøniks Perek og NUCh Lurudals Lille Gro. Oppdretter Øystein Nilsen.
 
Forus Open
Til finalen i Forus Open var følgende pointere kvalifisert:
Reinskarvets Texas Bonni (Texas Av Frygne – Raya) til Knut C. Milde. Oppdretter Ivar Svardal.
Afferns Solo (NJCh Black Luckys Tramp – NUCh Afferns Marthe)  til Knut Gunnar Sørli. oppdretter Knut Hansen
Oterbekkens Eros ( NJUCh Likkos Kepler – Oterbekkens Diva) til Rune Skjørstad. Oppdretter Børge Simonsen.
Setpoints Shot ( NJCh Black Luckys Tramp – NJUCh Vestfjorddalens Famous) til Einar Engh. Oppdretter Hans Simensen.  
Shot gjorde sine saker meget bra i Forus Open og ble nr.2. Shot har hatt en meget god sesong, og er blitt nr.2 i to høystatusløp!! 
 
UK forøvrig
Totalt var det 36 pointere som fikk 1.UK på ordinær prøve i Norge i 2000. Dette var en oppgang frå året før, og med pointere plassert i alle 4 høystatusløp i 2000, må vi si oss rimelig godt fornøyd med unghundene i år. Flere av hundene har fått 1.UK flere ganger, og det er en styrke. Det er flere kull som har 3 med 1.UK. Det er bl.a. kullet Kjøniks Perek – Lille Gro til Øystein Nilsen, kullet Varg – Kjøniks Black Miss til Rune Kjøniksen, kullet Offerdalens Cliff – Wasa av Kvervelvind til Bjørnar og Liv Randi Eidem. Det er å merke seg at  Perek er etter Varg og Black miss. Det vil si at Black Miss er bestemor til et kull der 3 har 1.UK, og mor til et kull med samme resultat. Dette viser at det er en tispe som avler meget godt.
Rypebestanden har vært brukbar de fleste steder så forutsetningene for å bli premiert var tilstede. 
 
Vil nevne i samband med unghundene at en “død” hund fikk 1.UK i år! Dette er ikke verst. Dette gjelder Reinskarvets Texas Bonnie som er nevnt ovenfor. Et medlem av avlsrådet, Olav Schrøder, dømte Bonnie i vinter i Fyresdal, og ble meget fasinert av Bonnie. Bonnie var da bare 7.mnd, men hadde en fantastisk stil, fart og jaktlyst. Dessverre ble det ingen premie denne dagen. I høst traff Olav Schrøder Bonnie igjen på prøve i Hemsedal, og da fikk jeg beskjed av eieren at Bonnie hadde blitt påkjørt i løpet av sommeren og ble erklært død av dyrlegen, men Bonnie hun hadde ikke trukket sitt siste sukk og plutselig gikk pusten igjen på ho! Etter lang opptrening og god pleie fikk Bonnie 1.UK på prøve på Dagali i høst! 
 
 
 
Avl og Helse
I årboka for 1998 og 1999 har Rune Kjøniksen på vegne av avlsrådet en meget omfattende og orienterende gjennomgang av dette tema basert på erfaring fra en lengre periode i avlsrådet
 Det nye avlsrådet er ennå ferske i sine tillitsverv, men gamle nok til å forstå verdien av de normer som Rune skisserer opp for videre arbeid i avlsrådet med tanke på å bevare ( på alle måter) de gode avlsresultater som til nå er oppnådd.
 Vi holder nå på med å igangsette en større spørreundersøkelse, som er rettet mot eiere av avkom fra importerte hannhunder samt oppdrettere, dette for å få tilbakemeldinger som gjør at vi kan tilegne oss nyttig informasjon som igjen kommer både oppdrettere og hvalpekjøpere til gode.
Og sist, men ikke minst til fordel for de som henvender seg til avlsrådet for å få gode råd når de har planer om å foreta en parring – og i den anledning må velge seg en hannhund. 
Vi håper bl.a. at de svarene vi får tilbake vil gi oss bedre innsikt når vi skal anbefale nye og unge hannhunder.
Ikke minst gjelder dette helse, gemytt og nervestatus noe som aldri vil fremgå av en jakt eller utstillingskritikk, men som vi må tillegge meget stor vekt da vi skal leve med disse hundene hele året og ikke bare under jaktdagene.
Etter hvert som vi tillegger oss denne nyttige informasjon vil vi som nevnt kunne stå noe bedre rustet for rådføring, vi håper og tror derfor at de som har mottatt skjema vil være objektiv i sin penneføring og returnere dette til oss snarest mulig. På forhånd takk.
Når det gjelder HD, så er tendensen faretruende i enkelte linjer.
Dette kommer vi til å fokusere mye av oppmerksamheten mot, da vi nå har klare indikasjoner på hvilke linjer dette gjelder. Det er enkelte linjer som gir mer HD enn andre. Vi ber oppdrettere og valpekjøpere fokusere på problemet i større grad enn tidligere. Les statistikker over hannhunder i årbok – se ikke bare på foreldre, men kullsøsken og besteforeldres med kullsøsken, o.s.v. Ennå har vi kanskje ikke noe stort problem når det gjelder HD på pointer i Norge, men signalene sier at vi må være på vakt! Vi vil be både oppdrettere og valpekjøpere om å ta kontakt med avlsrådet om denne saken.
Assynt Tom har gitt oss relativt mye HD i Norge, gjennom både Black Luckys Kawass og Birk Stars Leo. Vi bør derfor være ytterst forsiktig med å avle på linjer der disse hundene er representert. Når da enkelte linjeavler på disse, så er avlsrådet skeptisk til seriøsiteten! Dette er bare et eksempel, det er HD i flere linjer enn dette.
 Hva kan vi gjøre for å prøve å redusere HD prosenten? Må NPK tilbake til godkjenning av parringer for å komme på valpelista til NPK ? Må vi som NESK gå inn på en ordning med at minst halvparten av kullet skal være frirønget før avlsrådet godkjenner parring, og dersom det er HD i et kull, må hele kullet være rønget for evt. godkjenne parringa? Dette trengs det en diskusjon om, og avlsrådet kommer til og ta opp dette temaet på Representantskapsmøtet i mai. Avlsrådet har til nå vært en informativt innstans, men kanskje vi må “stramme skruen” for å prøve å få bevisstgjort den noe tilfeldige avl på HD relaterte blodslinjer ? 
 Informasjon
AR har også i år hatt meget stor pågang både fra medlemmer og andre som ønsker informasjon. Norsk Kennelklubbs database er et viktig og nyttig redskap, men også AR sin egen “database” begynner også å bli svært omfattende og verdifull. 
AR startet i 1998 arbeidet med å legge ut klubbstoff , informasjon om jaktprøver og utstilling, stamtavler og annet  på Internett. Dette arbeidet har fortsatt i 1999, og så langt må en si at prosjektet har vært vellykket.  
Vi har fått mange nye medlemmer via nettet, valpelisten blir  distribuert til et stort  marked. Oppdrettere, medlemmer og andre interesserte har fått rask  tilgang til  mye informasjon som vi mener er nyttig både i avlsarbeidet og klubbarbeid for øvrig.
Antall henvendelser til AR har økt formidabelt etter at vi etablerte oss  med egne internettsider. Dette har utviklet seg til noe som er blitt svært omfattende og tidkrevende . I 2000 ble det en egen mann som har tatt seg av oppdatering av internettsidene i tillegg har Rune Kjøniksen gjort en glimrende jobb fortsatt.
 
AVLSRÅDETS ARBEID 
 
I mai 2000 ble det nytt avlsråd i NPK. Vi i avlsrådet vil forsette det arbeidet som avlsrådet før oss har gjennomført. Dette vi si og være et informativt avlsråd. Ved hjelp av informasjonen som ligger på Internett, statistikker osv. vil vi prøve og gi oppdrettere og valpekjøpere mest mulig informasjon når bestemmelser skal gjøres. Målsettingene har representantskapet satt, og det er flest mulig pointere med 1. premie kvalitet.
 
 Det vi har som mål  og prøve å få til, er å se mer på hvilke tispelinjer er det som avler bra. Når det gjelder hannhunder som avler bra, har vi meget bra statistikker på dette fra før.  Før i rapporten er Black Miss tatt fram som et eksempel. Vi har andre som også viser at de avler meget bra. Afferns Marthe, Vestfjorddalens Tina T., Vestfjorddalens Kawa osv. Vi ramser ikke opp alle, men dette er eksempel som viser at andre tisper avler bedre enn andre. Avlsrådet vil prøve å lage verktøy som gjør at vi kan “avdekke” slike tisper, og finne ut hvorfor de avler bra. Dette er arbeid som vi ikke har startet, men vi ønsker å gjøre noe med det.
 
 Avlrådet har hatt et møte under NPK si prøve på Kongsvold, men hatt nesten daglig kontakt pr. mail eller telefon. Vi har funnet en arbeidsform som passer oss, og vi vil forsette arbeidet  i samme gata. Det er en del arbeid og sitte i et avlsråd. Noe som sparer oss for masse arbeid, er at folk ikke setter ut rykter om hunder. Vi kan nevne at avlsrådet har fått 5 dødsårsaker på en hund frå mai til desember!! Dette gjør at vi må bruke mye tid på å finne ut “sannheter ” om diverse hunder, og dette er unødvendig bruk at tid.
 
Avlsrådet vil også påpeke den informasjonsplikten medlemmer av NPK har til styret/avlsråd/ distriktsrepresentanter! Vi vet ikke alt, så informer oss dersom dere vet om hunder som har gjort det bra, avkom som har gjort det bra osv. Dette gjør at vi kan få informasjon i Fuglehunden, på Internett og i årbøker.
 
NPK sitt avlsråd vil også gjerne at distriktsrepresentantene i NPK gjør en jobb med å få i gang testløp framover. Det står i den flotte permen dere har, hvordan dere praktisk skal gjennomføre dette. Avlsrådet sine medlemmer skal prøve og komme på disse, og evt. dømme. Dette er et tidsspørsmål.
 
Vi vil også ha som mål og utvikle samarbeidet med avlsrådene i Norden. Dette gjennom utveksling av informsjon, nordisk pointermatch og kunnskap om pointer. Dette for å ha mulighet til å bruke de beste individene som avler bra i de forskjellige land. Dette kan også være et hjelpemiddel til å unngå innavl.
 
NPK sitt avlsråd har også sett på muligheten til å sette ned et “prosjektutvalg” på 2 eller 3 personer som kan jobbe med prosjekter for avlsrådet. Et eks. på prosjekt kan være og se på hvordan importer til Norge avler. Dette har vi fått en forespørsel på når det gjelder de skotske importene, og dette vil bli følgt opp. NPK sitt avlsråd må ha godkjenning av NPK sitt representantskap for å få ha en sånn prosjektgruppe. Dette vil vi ta opp på representantskapsmøtet i år.
 
 
AVLSRÅDET I NPK
 
I henhold til NPKs lover skal Avlsrådet : 
 
– arbeide for Pointerens utvikling og foredling som jakthund
– arbeide for en standardisering av pointeren som en edel type etter rasestandarden.
 
– råd og veiledning i avlsspørsmål
– utarbeide norske kommentarer til rasestandarden
– valpeformidling
– utstillinger og unghundfremvisninger
– fuglehundprøver
– kåring av stamhunder
– møter, tidsskrifter og sirkulærer
– å arbeide for riktig behandling av hunder
 – å påse at hundesporten drives i verdig former, samt andre tiltak som antas å tjene     formålet.
 
 
NPK har v/representantskapet i 1997 definert hovedmålet vedr. avlspolitikken slik:
 
·         “Flest mulig skal holde nivå til 1.Pr. på jaktprøve.”
 
 Som en konsekvens av dette ble det da bestemt at grunnlaget for avl og statistikk vedr. måling av avlsresultater skal være premieverdier på jaktprøve. 
 
·         ” Den genetiske bredden skal opprettholdes og helst økes, samtidig som de nordiske blodslinjer skal ivaretas  på en forsvarlig måte”
 
 
 
 
 
Økonomi
Det avsettes en sum i budsjettet for Avlsrådet.Løpende utgifter belastes denne posten. AR formann sender regning til Sekretær for dekning av utlegg etc.Ekstraordinære utgifter skal forelegges styret for godkjenning før eventuelle innkjøp etc.
 
Generelt om avlsrådets arbeid 
Avlsrådet i NPK praktiserer en åpen avlspolitikk basert på informasjon til medlemmene. 
Generell informasjon offentliggjøres hovedsakelig gjennom klubbens medlemsblad, hjemmesider på Internett eller rundskriv. 
Mer detaljerte opplysninger spres gjennom direkte kontakt med medlemsmassen via medlemsmøter,  eller direkte henvendelser fra enkeltmedlemmer som her kan deles inn i 3 hovedgrupper:
 
·         Oppdrettere som ber om informasjon vedrørende  avlshunder de selv har plukket ut, eller de ber avlsrådet om  forslag til avlshunder. Avlsrådet vil da som regel gi oppdretteren 2-3 begrunnede alternativ.
 
·         Eiere av hannhunder som henter informasjon vedrørende tisper før de gir oppdretteren tilsagn om parring
 
·         Valpekjøpere som henvender seg til AR for å få informasjon om foreldre til kull der de vurderer å kjøpe valp. AR anbefaler i slike tilfelle ikke kull fremfor andre, men forsøker å gi faktisk informasjon om avlshundenes egne prestasjoner på jaktprøver og utstilling samt tidligere avlsresultater  
 
Avlspolitikken er inkluderende i den forstand at AR ikke er en godkjenningsinstans for parringer.  Alle parringer er i utgangspunktet “godkjente” med mindre det er grunn til å tro at det er fare for spredning av arvelige lidelser, defekter eller degenerering til skade for rasen. I slike tilfeller vil AR anbefale oppdretter og hannhundeier om ikke å foreta parringen. 
Det er flere grunner til at AR forlot godkjenningsprinsippet. Først og fremst fordi AR ikke har noen myndighet til å nekte parringer, men også fordi AR ønsker å nå frem til en del av de som ikke ville fylle de kriteriene vedr.jaktprøvepremier etc. 
Historien har vist oss at det sannsynligvis er variasjonen i kombinasjoner i vår lille homogene populasjon som er hovedårsaken til at vi fortsatt har en så livskraftig og rendyrket jakthund.   
 
Avlsrådet har stor tillit til rasens oppdrettere, det er der kunnskapene om rasen hovedsakelig ligger, så AR ser ingen grunn til å overprøve deres avgjørelser. 
Tvert i mot anser AR det som en svært viktig oppgave å samle denne kunnskapen og gjøre den tilgjengelig for fremtidens og dagens oppdrettere.
 
 
 
AVLSRÅDETS PRIMÆRE ARBEIDSOPPGAVER
 
·         AR registrerer jaktprøve og utstillingsresultater, leser kritikker og samler inn informasjon fra medlemmene og NPKs samlinger for å kunne bistå oppdretterne med informasjon, råd og veiledning i avlsspørsmål. Resultatene offentliggjøres suksessivt på NPKs internettside.
 
·         AR utarbeider valpeliste som presenteres i medlemsbladet og på NPKs hjemmesider på internett.Valpelisten blir også etter behov/forespørsel sendt distriktsrepresentantene og andre som henvender seg til AR.
 
·         AR registrerer avlsdyrenes avlsresultater og utarbeider statistikk over hundenes avlsindeks som presenteres i NPKs årbok og NPKs hjemmesider på internett.
 
·         AR utarbeider lister over avlshunder.
Hundenes avlsresultater er grunnlaget for kåring av avlshunder i NPK, og ikke hundens egenresultater. 
 
·         AR følger nøye med unge gode hannhunder, og forsøker å få satt disse i avl. I første omgang på et begrenset antall tisper (3-5). Deretter, hvis avlsresultatene er gode er det ønskelig med ytterligere 3-5 parringer
 
·         AR har også som oppgave å holde rasen under oppsikt med henblikk på arvelige feil, sykdommer etc. som kan være til skade for rasen. Det anbefales at en velger avlshunder fra kull der det ikke er registrert HD eller andre alvorlige lidelser.
 
·         AR skal i tillegg til å ivareta de nordiske blodslinjene også stimulere miljøet til  å videreutvikle den genetiske bredden ved import av friske avlsdyr. 
 
·         AR skal også påse at hannhunder ikke blir benyttet i et for stort omfang. (det er satt en grense på 10-12 kull). Videre at etiske retningslinjer og pålegg fra NKK vedr. avl blir fulgt.
 
 
Arbeidsoppgaver i forbindelse med NPKs representantskapsmøte.
AR har ansvar for utregning av poengsum og kåring av:
·         Årets Pointer
·         Årets Unghund (pointer)
·         Årets kombinasjonshund; “Fly-pokalen” (se statutter)
·         AR har ansvaret for tildelingen av Anders Wassbergs Oppdretterpris (se statutter)
·         AR har i samarbeid med  en representant fra familien Delphin ansvaret for tildelingen av Agnes Delphins Oppdretterpris (se statutter)
 
 
Laguttak
 
NM-lag. 
·         AR foretar uttak av deltakere til NM lag, tre stk. og en reserve.Uttaket skjer etter siste Kongsvoldprøve før jakten. Hovedvekt vedr. kriterier legges på prestasjoner på høstprøver og spesielt legges det vekt på resultater fra Kongsvold. 
·         Deltakerne får dekket reise en vei, en overnatting samt festmiddag etter matchen.  
 
Nordisk Pointermatch
·         AR tar ut lag (4 stk. og reserve) og dommer til Nordisk Pointermatch, og har hovedansvaret for organiseringen av matchen. Deltakerne bør tilskrives i god tid før prøvesesongen begynner i August. 
·         Deltakere støttes økonomisk når de reiser ut. (for tiden med kr. 1500,-), når matchen er i Norge gjelder samme kompensasjon som for NM-lag.
·         AR holder kontakt med de øvrige nordiske pointerklubbene og har ansvar for utarbeidelse av regelverk og bedømmelseskriterier på matchen i samarbeid med de øvrige nordiske klubbene .
 
Andre laguttak.
·         I alle lagkonkurranser der pointere deltar på vegne av NPK, er AR ansvarlig for uttak av lag.
 
 
Til slutt
Avlsrådet vil takke alle som tar kontakt med oss når det gjelder parringer, valpekjøp og råd. Vi håper på et konstruktivt samarbeid framover, med et felles mål; en enda bedre pointer! Det kan være noen som er glemt i denne oversikten, men det er ikke bevisst – vi har prøvd etter beste evne å få med alle.
Hvis noen skulle være utglemt beklager vi dette og håper å bli orientert om forholdet slik at rettelse kan bli gjort.
 
  Hilsen avlsrådet ved Einar, Olav og Otto.
 

 

Total
0
Shares