En hyllest til NM vinner Primus og Kennel Ørntua

NM vinner Primus og Frode
NM vinner Ørntuas I Primus og Frode Aunan

Kennel Ørntua, NM-vinner Ørntuas I Primus til Frode Aunan og Ørntuas J Juni

Jeg er oppfordret av styret i NPK om å skrive noen ord om Kennel Ørntua, NM-vinner Ørntuas I Primus til Frode Aunan og Ørntuas J Juni som jeg eier selv.

NM vinner Primus og Frode

Kennel Ørntua har drevet oppdrett av pointer siden 2001. Så langt har det blitt 12 valpekull. Stammor til oppdrettet er NJCH NUCH Mostodalens Oda som kom fra Rune Malmberg/Sturla Bendiksen og stamfar er Int. JCH Loke, som også vant NM-vinter 2004 og SM-vinter samme år. Avlen har hele veien hatt fokus på hunder med godt gemytt, stor jaktlyst og evne til å finne sin fugl. På 12 kull har 47 hunder fra Kennel Ørntua blitt premiert på jaktprøver. Av disse har 35 hunder oppnådd 1.premier på jaktprøver og 9 av dem har oppnådd tittelen Norsk Jaktchampion. 5 hunder er ført fram til utstillingschampionat.

I de første kullene ble det avdekket noen utfordringer knyttet til helse og selvstendighet i søk. Dette måtte jeg ta hensyn til i den videre avlen og jeg valgte derfor i H-kullet, I-kullet og J-kullet å bruke hannhunder med stamtavle som har innslag fra en av Norges beste oppdrettere de senere år, nemlig Kennel Jutevatnet til Ole Frøland og Ståle Lingaas. Bak Jutevatnet finner vi mye av det beste nordisk pointeravl har gitt oss. For Kennel Ørntua har det vært et løft og det har gitt selvstendige hunder med trøkk og tæl uten at det har gått ut over viltfinneregenskapene.

Om Frode Aunan og NJCH Ørntuas I Primus NO43625/12 (NJCH Pointnic`s E I Point – NJCH Ørntuas E Nemi)

Frode Aunan kommer fra Bodø og har drevet med fuglehund siden 1993 og har hatt flere raser opp gjennom årene. Han startet med settere og har også hatt korthåret vorsthe. At det etterhvert ble pointer hang i utgangspunktet sammen med at Frode utviklet allergi og pointeren viste seg å ikke gi de samme plagene. Med sine mange fine resultater på egne hunder har Frode vist at han er en dyktig hundemann

Frode sin første pointer ble anskaffet i 2001 og het Vakkerdalens Putte. Oppdretter Torfinn Stenersen var en viktig mentor for Frode opp gjennom årene og han introduserte Frode for jaktprøver og miljøet i Salten Fuglehundklubb. Med Putte kom Frode seg helt til finalen I NM-vinter 2005 (dette året ble jeg nr.2 med Loke). I 2017 var Frode Aunan på nytt i NM-vinter finale. Denne gang med Ørntuas I Primus, men dessverre uten at det lykkes å bli premiert.

Alle gode ting er tre og Primus viste tidlig i vinter at storformen var på vei. På Ranaprøven i mars oppnådde han 1.VK m/CK i finalen og leverte tre fuglearbeid. Frode hadde tro på at han kunne nå langt med Primus i NM-vinter i år. Primus er hund som nesten alltid fremviser et meget godt søk. Han er en robust hund som behersker vanskelige vær- og føreforhold. I fuglesituasjoner gjør han sjelden feil, er en djerv reiser og han er kald i fugl.

I NM tok Primus en 4.VK i kvalifiseringen. I semifinalen gikk han videre på søk. I finalen viste han seg fram fra sin beste side og gikk et meget godt søk hele dagen. I sitt første slipp fikk han komplett fuglearbeid der Frode reiste han på avstand. Belønningen for denne prestasjonen ble at Ørntuas I Primus og Frode sto igjen som Norgesmester NM-vinter 2019 med Cacit.

Primus kommer fra et kull der 6 av 7 er premiert på jaktprøver. 4 av dem er VK-hunder. Det er Ørntuas I T-Bird til Eivind Endresen, Ørntuas I Rasken til Steinar Volden, Ørntuas I You`ll Never Walk Alone til Torleif Knudsen og Ørntuas I Primus. I tillegg har Ørntuas I Bonus til Morten Nordhus

oppnådd 2.UK og Ørntuas I Ibis til Bing Karlsen og Rune Hoholm 2 x 1.UK og 2.plass i Artic Cup. Som det framgår av resultatene er dette et sterkt kull.

I-kullet der Primus kommer fra er et resultat av langsiktighet i avlen. Mor til Primus er NJCH Ørntuas E Nemi. Nemi er avlet på stamfaren i mitt oppdrett, NJCH Loke. Loke er far og oldefar til Nemi. Tanken bak dette var å forsterke de gode viltfinneregenskapene som Loke hadde. Nemi viste seg å bli en meget god hund og viltfinner som i løpet av sin karriere på jaktprøver blant annet oppnådde 12 premier i VK, herav 5 x CK, res. Cacit og Cacit. Med denne innavlen på Loke var planen deretter å avle helt ut i de neste generasjonene og samtidig beholde de egenskapene som jeg ønsket å forsterke.

Far til Primus er Pointnic`s E I Point som eies av Ole Ingebrigtsen og er oppdrettet av Snorre Nicolaisen. Bak Point ligger det mye godt blod, som f.eks. en av Norges beste pointere i sin tid, NJCH Jutevatnets Radar. Point har jeg hatt gleden av å se mange ganger som konkurrent og som dommer på jaktprøver. Han viste tidlig sitt talent og hadde mange av de egenskapene som jeg hadde bruk for videre i avlen. Når han i tillegg hadde en meget interessant stamtavle var valget enkelt for meg.

Om NJCH Ørntuas J Juni NO44547/15 (NJCH Ohlsmyrens P Rocket Man – Ørntuas I Ibis)Juni web

Ørntuas J Juni kommer fra et kull der 5 av 5 hunder er premiert på jaktprøver. 4 av dem har oppnådd 1.premier og 2 av dem er VK-hunder. Juni viste tidlig at hun var noe utenom det vanlige og det har vært morsomt å jobbe med henne. Hun er nok den desidert beste fuglehunden jeg har hatt i mitt eie. Kombinasjonen av ekstrem jaktlyst, god reviering, god kontakt og de sterke viltfinneregenskapene er det som gjør henne unik.

På jaktprøve fikk hun sin første 1.UK før hun var 1 år gammel og jeg valgte å matche henne litt forsiktig i UK. Hun har likevel på sine få starter oppnådd 5 x 1.UK og ble vinner av Artic Cup i 2017. PÅ slutten av vinteren 2018 fikk hun 1.AK. I VK har hun så langt oppnådd 4 x 1.VK, 2 x Cacit, 3 x 2.VK og 2.pl. NM-lag der hun også ble nr.2 individuelt. Hun ble Norsk Jaktchampion allerede høsten 2018, bare 3 år gammel. Hun har deltatt i NM høyfjell to ganger og har vært i finalen begge gangene. Under NM-høyfjell 2018 var vi uheldig i finalen der hun finnes i stand, men dommerne vurderer at rypene letter utenfor jaktbart hold. Dermed ble det ingen premie. Under NM-vinter i 2019 gikk hun 3 slipp uten å få muligheter på fugl. Hun har likevel fått vist seg fram fra sin beste side i disse konkurransene og bekreftet at hun hører hjemme blant de beste.

Mor til Juni er Ørntuas I Ibis som også er søster til vinner av NM-vinter høyfjell 2019, NJCH Ørntuas I Primus. Far til Juni er NJCH Ohlsmyrens P Rocket Man til Eva Solli. Rocket Man har jeg sett flere ganger i fjellet som deltaker og dommer og jeg har blitt imponert over hans jaktlige egenskaper. Han har også en solid stamtavle med NJCH Jutevatnet Radar som far og SE JCH Borgeflons Jaga Cs som mor. I J-kullet innavlet jeg på NJCH Jutevatnets Radar i kombinasjon med min egen tispelinje som er gjennomavlet. Resultatene så langt ser meget lovende ut. Mye av æren for dette må også tildeles Kennel Jutevatnet.

Rune Hoholm

Sørreisa 10.04.2019

 

Premierte hunder hos Rune 

                                 
  1.UK 2.UK 3.UK 1.AK 2.AK 3.AK 1.VK 2.VK 3.VK 4.VK 5.VK 6.VK CK Res.Cacit Cacit SUM
Argo   2     1                     3
Stallo   1 2                         3
Loke 3 1   1 2   16 7 4 1 2   2 1 3 37
Oda 1 1   2 1   3 3   1         1 12
Bjørk 1 2   1 2     1               7
Fanta   2                           2
Rypa 2 2   1 1   2 2 2       2   1 12
Nemi 4 1   1 1   4 5 3       5 1 1 19
Flicka 4 2 1 1     9 3 4 4 1   2 2 1 29
Juni 5 2 1 1 2 1 4 3             2 19
Ibis 2 1 1     3                   7
                                0
                                0
SUM 22 17 5 8 10 4 38 24 13 6 3 0 11 4 9 150
                            NM-lag  AC 4
1.premier   68                           154
                 
Argo                 
Stallo                 
Loke Int N S JCH  Vinner NM-vinter, 2.pl NM-vinter, vinner SM-Vinter, 3 pl. NM-lag høst               
Oda NJCH NUCH  Nord-Norsk mester               
Bjørk NUCH               
Rypa NJCH               
Fanta                 
Nemi NJCH               
Flicka NJCH, 2 pl. Artic Cup, 2.pl NM-lag vinter, NJCH               
Juni NJCH, Vinner Artic Cup, NJCH, 2.plass NM-lag vinter og 2.pl. Individuelt.               
Ibis 2.pl Artic Cup               

 Frode Rune webØrntuas Primus

Total
0
Shares

Siste kommentarer