Avlsrådets årsrapport 2011

I år har vi klart det gjeveste av det gjeve; seier på NM høyfjell. For det takker vi NJCh Juvel_En Av Vor-Point og Aslak Digernes.
I tillegg har vi andreplass i lag-NM både på vinter og høyfjell høst og unghundene har vartet opp med andreplassen i Arctic Cup og tredjeplass i Derby. Også i utlandet har den norske pointeren satt spor i 2011, blant annet med total dominans av norskættede pointere i finsk Derby, samt andreplass i den svenske gullpokalen, bronse i Middelhavscup og topp-plasseringer i VM innen trekkhundsporten; både på barmark og snørekjøring.
Vi har positive resultater fra spørreundersøkelsen når det gjelder helse og adferd og høstens premieringsstatistikk fra FKF plasserer pointeren helt på topp. Vi har merket en optimisme hos oppdretterne med mange henvendelser og mange planlagte parringer. Det er vår alles oppgave å støtte oppdretterne med rekruttering av valpekjøpere. Vi har god dokumentasjon på pointerens allsidighet og overlegne jaktegenskaper; la oss bruke det! Bilde av Juvelen og premieringsstatistikkene fra FKF
Vi starter med en gjennomgang av årets høystatusløp, mer detaljert oppsummering av årets resultater finnes i distriktenes rapporter.

NM vinter
Det ble sendt ut 10 kvalifiseringspartier på fredagen og på listene var det 31 pointere. 4 av dem ble premiert:
Skipsfjordhønas Funny (Bjørklunds K Cito – Kari-Mor) til Wiggo Ditlefsen fikk 1 VK kval.
Ronny Hartviksen med Joker (Koss – Ramfløydales Pepsi) og Ole Ingebrigtsen med Pointnics EI Point (Jutevatnets Radar – Pointnics Chanti) fikk 2 VK kval, mens Karacanis Nobel (Karacanis O Bull – Karacanis Lo-La) og Arthur Abelsen fikk 4 VK kval.
Til semifinalen på søk gikk Barentsviddas Aragon (Kjakan – Giga) med Christian Sletbakk, Ørntuas E Nemi (Loke – Ørntuas C Rypa) med Rune Hoholm, Ottorinos Berta (Red Taps Louis Figo – Ottorinos Anna) med Kristian Hundstad og broren Ottorinos Bono med Bernt Eriksen samt J Vaattvikens Liquorice (Black Luckys Copiad – Vattvikens Kittie) med Agneta Andersson
Det ble 3VK i semifinalen til Ørntuas E Nemi og Rune Hoholm. De fikk med seg Joker og Rune Hartviksen til finalen.
Nemi og Joker lykkes dessverre ikke i finalen.

NM-lag vinter
På bakgrunn av vinterens prestasjoner i henhold til statuttene, var følgende hunder tatt ut til laget:
Ørntuas E Nemi (Ørntuas C Rypa – Loke) med Rune Hoholm
Skipsfjordhønas Texi med Tom og Wiggo Ditlefsen
Jimsrypas Kitty med Jim T Theodorsen
Reserve: Karacanis Zita med Geir Roger Hagenes Bilde av laget
Pointerlaget var kun ei fredelig lita rype unna det helt store og ble nr. 2. Korthårvorsteh vant som eneste lag med fuglearbeid.

NM lag høyfjell
Også i NM Lag høyfjell ble pointerlaget nr. 2 og ga vinnerne (irsk setter) kamp helt til døra. Skarve 2 poeng skilte de to lagene, mens det var langt ned til nr. 3.
Laget besto av:
Jimsrypas Kitty (Black Luckys William – Jimsrypas Chappes Bivdi) e/f Jim Theodorsen
Joker (Koss – Ramfløydalens Pepsi) e/f Ronny Hartviksen
Juvel-En A Av Vor-Point (Setpoints A-Cop – Farah Diba Av Vor-Point) e/f Aslak Digernes
Reserve var Pointnics E I Point (Jutevatnets Radar – Pointnics Chanti) e/f Ole Ingebrigtsen
Beste hund individuelt ble Juvel-En til Aslak Digernes med god margin. Hun lå 8 poeng foran nestemann.

NM høyfjell
På 10 partier var det 29 pointere i kvalifiseringen. Premierte i kvalifiseringen ble
Ørntuas E Nemi (Loke – Ørntuas C Rypa) og Rune Hoholm med 1 VK NM- kval
Ørntuas C Aiko (Ørntuas A Bjørk – Altegeinos Garm) og Stian Henriksen 1VK NM kval
Eraaks N Ola (Eraaks Effie Marconi – Østebergets Lotus) og Håvard O Rudi 2 VK NM kval
Skipsfjordhønas Lois (Kari-Mor – Annahojs Texas) og Per Anton Berg 2 VK NM kval
Eidemlias Prikka (Lytingfjellets D-Lille My – Balder) og Bjørnar Eidem 6 VK NM kval.
Videre til semifianale på søk gikk Pointnics Casper Concorde og Eivind Christian Endersen og Juvel-En Av Vor-Point med Aslak Digernes.
I semifinalen ble ingen av pointerne premiert og det var kun Juvelen som gikk videre til finale. Det skulle vise seg å være nok. På sin 4 prøvedag holdt den relativt nybakte mor stilen hele veien og vant den gjeveste tittelen; Norgesmester NM høyfjell. Bilde av Juvelen

NM lag lavland
Laget besto av
Bjønroas Pavlov (Altegeinos Andantino II – Bjønroas Mia) og Birgit Ording
Setpoints Katka (Offerdalens Cliff – Vestfjorddalens Famous) og Hanne Fevik
Østagløttens Hugå (Drevjans Buck – Tolga) og Frode Stenerud
Opprinnelig reserve Stenbiten’s Matador meldte avbud og ble erstattet med Østagløtten’s Rosa Montana.
Resultatet ble ikke det vi hadde håpet på, slik at vi får lade batteriene og komme sterkere tilbake i 2012.

NM lavland
Det var 39 pointere til start og vi fikk følgende resultater:
Kvalifisering:
1 VK m/CK Barentviddas B Dolly (Black Luckys Copiad – Giga) og Arild Skeivik
1 VK Sangernutens Bun Fuddy (Setpoints Buddy – Setpoints Fun) og Robert Gill
1 VK Jutevatnets Makker (Pimens Arrow- Jutevatnets Pernille) og Christian Narmo
1 VK Rushlights Asco (Ross – Black Luckys Hark) og Kjell og Ole Martin Enberget
2 VK Østagløttens Ribot (Østagløttens Hugå- Derna) og Øystein Johnsen
2 VK Ohlsmyrens P Respect (Setpoints Buddy – Borgefloens CS Jaga) og Hans Simensen
3 VK Imundkvæven Tina (Ylajalis Jacob – Ryptoheias Fenja Ulline) og Terje Hessevik
4 VK Villestoftes Rex (Idimum Laky – Villestoftes Tikka) og Bjørn Plassgaard
4 VK Pointnics E Laiba (Jutevatnets Radar – Pointnics Chanti) og Bertil Nyheim
Semi:
3 VK Jutevatnets Makker (se over)
4 VK Ohlsmyrens P Respect (se over)
5 VK Abelana (Zambo – Zita-Topa) og Aleksey Medvedev
3
5 VK Sangernutens Bun Fuddy (se over)
4 pointere kom til finalen uten å lykkes.
NM Skog 9 pointere til start med følgende premier.
1 pr kval Rushlights Asco (Ross – Black Luckys Hark) med Kjell og Ole Martin Enberget
1 pr kval Vindfelds G-Oda (Pan – ØBs Song Li) og Camilla M Larsen
Videre til semi gikk Ronja og Sangernutens Bun Fuddy.
Asco kom til finalen uten å lykkes der.

UNGHUNDER
Arctic cup
Det var 11 pointere av 44 startende. I kvalifiseringen vant Pimens B-Kajsa (Jutevatnets Radar – Drevjans Belle) til Inger Lill Løkås Pedersen og
Ørntuas G Kauto (Black Luckys Cantona – Ørntuas C Rypa) til Wanja Andersen hvert sitt parti.
I tillegg til disse to, startet også Spurvfugeldalens Maja til Wencke og Lasse Wara i finalen. Ørntuas G Kauto til Morten Jenssen ført av Wanja Andersen fikk 2.pr AC finale. En sterk prestasjon på et meget tungt gjennomslagsføre.

Sørnorsk unghundmesterskap
Black Luckys Ingo (Black Luckys Rapp – Black Luckys Tekla) med Knut Gunnar Sørli og Fjellrypas LF Pepsi (Vasravens Felix – Fjellrypas Lilo) med Øyvind Sagmo fikk begge 1 premie i kvalifiseringen.
I en finale med imponerende kvalitet i følge dommerne, ble hundene satt på en reell prøve i tre slipp. Fjellrypas LF Pepsi og Øyvind Sagmo ble nr. 5 og Black Luckys Floyd (Black Luckys Rapp – Black Luckys Tekla) med Knut Gunnar Sørli ble nr. 6.

Norsk Derby
Av ca 350 påmeldte var det 85 kvalifiserte med 1 UK. 13 av disse var pointere.
3 pointere ble premiert i kvalifiseringen: 6 premie ND kval gikk til Likkos Iris (Khan Vom Leinetal – Duna Di Valeggio) og Einar Einmo, 3 premie gikk til Daxoronjas Basso (Daxo Nova Hajnice – Vårsteggens Ronja Regina) og Roy Jensen og 1 premie ND kval gikk til Bjørklunds C/R Jackson (Jutevatnets Radar – Hirvasvopion Cepa) og Einar Holmvik som forøvrig fikk skryt for prima fuglebehandling. Til semifinale på søk gikk også Ørntuas Kauto og Vijägrens Xara.
I semifinalen vant Daxoronjas Basso sitt parti. Med seg til finalen fikk han Ørntuas Kauto, Likkos Iris og Bjørklunds C/R Jackson.
I en meget spennende finale, ble Daxoronjas Basso nr 3 med to flotte fuglearbeid og prima søk. Det ble noen minuser også, i form av misbrukte sjanser. Det var høy temperatur en stund! Bilde av Basso

Unghund Grand Prix
Det var 4 pointere til start og det var kullsøsknene Vestfjorddalens Tex og Tinn Tinn (Vestfjorddalen’s Black Jack og Vestfjorddalen’s Nanna), Daxoronjas Basso (Daxo Novas Hajnice – Vårsteggens Ronja Regina) og Cashpoints Kalle-Kanon (Høgdebrotets Pluto-Cashpoints Vachera)
Kalle-Kanon og Tinn Tinn kom til finale uten å lykkes.

Forus Open
Vi fikk en pointer i finalen med Kokanees Eddy (Afferns Solo – Kokanees Kax) som fullførte uten å lykkes.

Norske pointere i utlandet
I Finland har kennel Tawastian et helnorsk pointerkull i form av avkommene etter Fjellrypas Franko (Borgeflons Jæger Cs – Eraaks O-Pia) og Setpoints Sonja (Wind Dancer Albin Av Vor-Point – Setpoints Tira). Disse hundene klarte det kunststykket å ta storeslem i Finsk Derby 2011 med 1, 2, 3 og 5 plass.
Tiurskogens Penny (Black Luckys Cantona – Afferns Wilma) har gjort det skarpt i Sverige med andreplass i Guldpokalen og finaleplass i derby.
Det norske laget til VM i Bordeaux besto i år av tre pointere: Rushlights Asco og Kjell Enberget, Sangernutens Bun-Fuddy og Robert Gill, Hasselhøj Ferrari og Ørjan Nilsen. Laget fikk bronse i Middelhavscup.
Det er veldig gøy å se at den norske pointeren kan hevde seg også i utlandet og ekvipasjene tar med seg verdifull erfaring tilbake til Norge. For øvrige resultater i utlandet henvises til distriktsrapportene.
Resultater fra helse- og adferdsundersøkelsen
Helse- og adferdsundersøkelsen på pointer er ferdig og her gjengis noen hovedtrekk fra det som er kommet fram.
Bakgrunn for undersøkelsen var å øke vår kunnskap om nåværende nivå i vår rase: for å vite hvor vi skal med avlen, må vi vite hvor vi er.
Vi har en god del dokumentasjon på områdene eksteriør og jaktegenskaper, men adskillig mindre på områdene gemytt og helse. Det eneste vi har systematiske opplysninger om er HD-status. Dette ønsket vi å gjøre noe med og har startet med å gjennomføre professor Frode Lingaas ved Norges Veterinærhøyskole, institutt for genetikk, sin nett-baserte spørreundersøkelse med detaljerte spørsmål om hundenes helse og adferd. Undersøkelsen er delt i tre deler; en registrering, en helsedel og en adferd / gemyttdel, og er konfidensiell.
Undersøkelsens utforming er presentert mer detaljert i tidligere utgave av Årboka. I forkant av gjennomføringen er saken behandlet i avlsråd og styret i NPK, den er diskutert på avlskonferansen i Tromsø og på medlemsmøter i Trondheim og på Hageseter i regi av avlsrådet, og på medlemsmøter i regi av distriktsrepresentantene. Det er også informert via Fuglehunden, nettsiden, mailer til distriktsrepresentanter og oppdrettere, samt at det er sendt ut remindere på mail underveis og det er gjort forsøk på en sms-pyramide. Alt med det mål å få flest mulig til å delta.

Resultater
Vi har fått inn i overkant av 250 besvarelser og det tilsvarer drøyt 10% av bestanden. Dette var i underkant av det vi håpet, men like fullt blir det den største undersøkelsen som er gjennomført i sitt slag.

Snittalder på hundene i besvarelsene er 5 år (5,3), det vil si relativt unge hunder. 55% av dem er tisper.
Generelt viser besvarelsene en veldig positiv holdning til helsearbeid på rasen og de fleste har sagt seg villig til å bidra med mer opplysninger eller blodprøver hvis nødvendig.

Helse
96% av eierne sier at de er godt eller meget godt fornøyd med hundens helse
14% responderte på at hunden har hatt vedvarende/alvorlige problemer med hud/pels/øre, hvorav 59% av dette var kløe. 45 hunder (18%) oppgir at de ikke er fornøyd med hundens pels, pote og hudkvalitet.
Det var 9% (24 hunder) med anmerkning på fordøyelse, hvorav 1 magedreiing og 8 fremmedlegemer.
14 % av eierne rapporterte om symptomer fra luftveiene på hundene (34 hunder), med kennelhoste hos 21 (8%) og nesemidd hos 20 (8%).
Øyesykdommer er rapportert hos 10% (øyebetennelse).
Det ble rapportert så få tann/kjevefeil at det ikke er laget statistikk på det.
30 eiere rapporterte ledd, skjelett og muskelsykdommer og det tilsvarer (12%). I denne gruppen finner vi 2 med osteochondrose og 7 med spondylose, 10 med leddbetennelse, 7 med korsbåndskade, 5 med patellaluksasjon og 10 med muskelproblemer.
Det ble rapportert om 4 hunder med epilepsi-lignende anfall.

Reproduksjon
Vi har en forholdsvis høy forekomst av innbilt svangerskap med 29 tisper (21%). Ca 13% av tispene har avvist hannhunden til tross for at de er parringsklare.
Det rapporteres om komplikasjoner ved valping i 17 tilfeller (31%). I de fleste tilfellene (16/17) måtte veterinæren ta keisersnitt
Misdannede valper er rapportert i 22 tilfeller (ca 26%); 3 med haleknekk og resten i kategorien “annet”. 9 hunder (3,5% ) har navlebrokk.

Gemytt / adferd
90% av hundeeierne er meget godt / godt fornøyd med hundens generelle adferd og 92% sier at hundens mentalitet svarer til de forventningene de hadde ved anskaffelse. 90% rapporteres som avslappet hjemme.
Hundene beskrives som kontaktsøkende, lettlært, selvstendig, trygg og glad, mer enn tøff og nyskjerrig. Det er veldig liten grad av uønsket adferd overfor mennesker og dyr inkludert aggresivitet og liten grad av frykt, bortsett fra for torden og fyrverkeri. Vi ser en antydning til varsling.
Jaktadferd på katter, hårvilt, sau er jevnt fordelt på skalaen mellom ingen og stor jaktadferd. Alle bortsett fra en brukes på jakt og det uttrykkes stor grad av tilfredshet med hundens jaktegenskaper. Søket beskrives som middels til stort, flertallet reiser villig / meget villig, 13% henger på makker, 75 % sekunderer og hundene viser stor grad av bærelyst. 70% er rolige i bånd på jakt og prøver.
Resultatene fra undersøkelsen er i sin helhet lagt ut på www.pointer.no.
Avlsrådet er fornøyd med resultatene. Vi ønsker nå å jobbe videre med å systematisere helse- og adferdsopplysninger og håper på positive bidrag fra medlemmene.

Eksteriørdommerkonferanse for pointer 2011
Etter initiativ fra Per Nymark ble det avholdt eksteriørdommerkonferanse i januar 2011 på Gardermoen. 26 av totalt 34 autoriserte pointerdommere var til stede.
Hovedforedragsholder var Per Nymark. Leder i NPK Aslak Digernes og Marianne Steenland fra Avlsrådet holdt også innlegg. Konferansen inneholdt også en praktisk del hvor dommerne fikk dømme flere hunder i grupper og i plenum.
Alle dommerne fikk utdelt det nye rasekompendiet som Per og Vigdis Nymark har utarbeidet. Det inneholder rasestandarden med kommentarer samt mange gode bilder og illustrasjoner og beskriver pointeren på en flott måte. Kompendiet er lagt ut på www.pointer.no og er trykket opp for salg. I tillegg fikk alle dommerne Arkwrights bok.
Fra pointerklubbens side ble det lagt vekt på pointeren som bruks- og jakthund gjennom illustrasjoner, bilder og video av pointere i terrenget. Tre hovedpunkter ble trukket fram: hodet som pointerens adelsmerke, sammenheng mellom form og funksjon og robusthet gjennom korrekt eksteriør, pelskvalitet og poter.
En stor takk til alle de som var så sporty å stille opp med hundene sine for å få dem kritisert av en flokk dommere. Til tross for at de fikk en vanskelig oppgave, løste både hunder og førere det glimrende og pointeren imponerte med sin gode oppførsel! Flere av dommerne takket hundeeierne som hadde stilt opp og berømmet det gode utvalget av hunder. Flere av dommerne uttrykte også tilfredshet med konferansen og muligheten til å kunne diskutere pointeren sammen med flere. Eksteriørdommere er mer enn jaktprøvedommere alene i sin gjerning og har godt av å dele erfaringer.
Det er også viktig å holde fokus på at pointeren er en jakthund og skal bedømmes som det. Fra dommerne ble det pekt på flere områder som må oppdateres og følges opp, det ble etterlyst retningslinjer fra NPK om bedømmelse av konkrete feil som haleknekk, forskjellige bittfeil og fargefeil på nesebrusk. I tillegg ble det stilt spørsmål om skulderhøyde hos pointeren og avviket mellom norsk og FCI standard. NPK må kort sagt ha et mer aktivt forhold til eksteriørbedømmelse.
NPK har startet opp et 3-årig prosjekt med måling av alle hunder på utstilling og laget et tillegg i kompendiet.
En stor takk til Per og Vigdis Nymark som har lagt ned et stort arbeid i forkant og under konferansen. Per har en unik kombinasjon av teoretisk kunnskap og praktisk erfaring med pointeren og dømming. Han vet godt hvor skoen trykker og klarer med det å engasjere forsamlingen. Vi er også meget takknemlig for kompendiet som inneholder noe av denne kompetansen.

Registrerte pointere i 2011
Etter en nedgang i antall registrerte kull / antall valper i fjor, har vi nå en oppgang igjen. Det er registret 41 kull med 284 valper. Det gir en kullstørrelse på 6,9 valper per kull. Vi har fremdeles et stykke igjen til toppårene. Kurvene viser stadige svingninger, målet må være å stabilisere seg på over 300 valper årlig.
Avlsrådet ønsker fortsatt at NPK skal fokusere på rekruttering. Rekruttering av valpekjøpere og rekruttering av jaktprøvedeltagere i alle klasser.
En viss omsetning og bredde er viktig for å beholde den genetiske banken vi har.
På listen over registrerte kull, ser vi at det er en god spredning i bruk av hannhunder. På 41 kull er det brukt 31 hannhunder. 3 av disse hannhundene er ikke premiert på jaktprøver.
På tispesiden er 11 av de 41 tispene ikke premierte på jaktprøver. Av de premierte har 18 av tispene 1 AK og av disse er det hele 12 med 1 VK og 5 med CACIT.
To kull må trekkes fram; det er kennel Barentsvidda som har vært i Italia og paret med Anter og Titan. Valpene er meget godt plassert og skal bli spennende å følge.

Dessverre er det også i år brukt tisper med HD i avl.
I tillegg til registrerte kull, er det også registrert 29 importer i 2011. To er importert fra kontinentet, de øvrige er knyttet opp til Norden.

HD
Vedlagte tabell viser resultater fra HD-undersøkelsene fra 1980 til nå. Vi fortsetter den gode trenden med kun to hunder med påvist HD. Tendensen viser en økning i andelen som er fri, selv om det er store svingninger i enkelt år.
Dessverre er andelen undersøkte hunder redusert og det svekker sikkerheten i tallmaterialet. Særlig negativt er det for utregningen av HD-indeksene. HD-indeksene har vist seg som et godt verktøy, men det forutsetter god oppslutning rundt røntgenundersøkelsene. Fra 1980 til nå er ca 35% undersøkt og vi bør holde oss på det nivået.
Felles avlsråd har tatt initiativ til en validering av HD-indeksen som del av en evaluering av indeksene.

Indeksene
Vedlagt liste over indekser for jaktlyst, viltfinnerevne og HD. Lista er katalogisert etter hundenes registreringsnummer og inneholder alle hunder med over 105 i jaktlyst- eller viltfinnerindeks. Dette er hunder som man forventer har potensial til å gi avkom over gjennomsnittet. Kun hunder med minst 3 prøvestarter og kjent HD-status er inkludert. Lista inneholder også antall prøvestarter hunden har gjort.
Indeksene er basert på data fra dog-web per 31.12.2011 og oppdateres årlig. Indeksene baseres på resultater fra hunden selv og dens slektninger og sier mere om hundens potensielle avlsprestasjon på området jaktlyst og viltfinnerevne enn hundens egenprestasjon på prøver. Indeks for jaktlyst og viltfinnerevne er basert på kritikkskjemaer fra jaktprøver i Norge. Usikkerheten rundt tallene til hunder etter utenlandske foreldre er derfor større enn for de med norske foreldre. Indeksene blir sikrere jo flere starter hundene og nære slektninger (særlig avkom) gjør.
Lista er ment som et supplement til oppdrettere ved valg av avlsdyr. Det vises forøvrig til generell info om indekser i tidligere utgaver av årboka samt på nett.
Tildelninger er sendt inn via Fuglehunden,
Agnes Delphins oppdretterpris, Anders Wassbergs oppdretterpris, Kennel Oksbys vandrepokal, Årets Pointer 2011, Årets Ungpointer 2011, Årets Høyfjellshund 2011,
Årets Lavlandshund 2011, Årets Skogsfuglhund 2011

Avlsrådets arbeid
Avlsrådet har endret sammensetning i år. Leif Jan Sørli og Dag Richard Øvergård sluttet etter årsmøtet i 2011. Tusen takk til begge to for et flott samarbeid.
Thomas Engh og Bjørn Plassgaard har trått inn som nye medlemmer og det nye avlsrådet konstituerte seg på møte i juli. De nye medlemmene er presentert i Fuglehunden.
På møtet i juli ble avlsrådets oppgaver, mandat og arbeidsform gjennomgått, samt aktuelle saker. Vi har i løpet av høsten hatt 2 telefonmøter i tillegg til uttak av NM-lag høst og lavland. I tillegg til løpende oppgaver har vi brukt tid på å diskutere henvendelser fra tispeeiere med hensyn til valg av hannhund og interessante hannhunder på generelt grunnlag. Vi har fokus på unge hunder, men er bevisste på at de må følge opp. Vi har hatt mange fine dialoger med tispeeiere og prioriterer oppfølging av valpelista etter ønske fra årsmøtet 2011.
Avlsrådet har også deltatt på møter i felles avlsråd og ser på det som et nyttig organ.

En stor takk til Eva Solli som hjelper oss med alle jaktprøvekritikkene, hun gjør en kjempejobb. Takk også til Isa Merete Sørli som hjelper til med tall og statistikker.
Avlsrådet arbeider på oppdrag for medlemmene. Vi har fått gjentatte innspill om å presentere objektiv informasjon som grunnlagsmateriale for avl. I tillegg til løpende oppgaver, vil vi i vinter ha fokus økt bredde hos pointeren og medlemsmassen, på avlsprestasjoner hos de mest brukte hannhundene, utvalgskriterier for avlstisper, systematisering av helse- og adferdsopplysninger, innavlstrend hos pointeren, se på muligheten for å lage et register over tilgjengelig frossensæd og jobbe med en strategi for avlsrådets oppgaver knyttet til utstillinger. Det vil bli lagt ut referater fra avlsrådets møter på avlsrådet hjemmeside.
Vi ser fram mot en konstruktiv distriktskonferanse og årsmøte før vi staker ut veien videre.
Avlsrådet takker medlemmene for samarbeidet i 2011 og ønsker lykke til med pointeren i 2012 på jakt og prøver, på utstilling og i valpekassa, og ikke minst i hverdagen.
Bjørn Plassgaard, Thomas Engh, Marianne Steenland
Norsk Pointerklubbs Avlsråd 2011

Kåring av årets pointere 2011
For statutter se www.pointer.no.

Årets pointer 2011
Nr 1: Ørntuas E Nemi 12271/06 (Loke – Ørntuas C Rypa) 25 poeng
Eier og oppdretter: Rune Hoholm
Nr 2: NJCH Juvel-En Av Vorpoint 18844/03 (Setpoints A-Cop – Farah Diba Av Vorpoint)
Eier og oppdretter: Aslak Digernes 20 poeng
Nr 3: NJCH Jimsrypas Kitty 15177/08 (Black Luckys William – Jimsrypas Chippes Bivdi) Eier og oppdretter: Jim Theodorsen 19 poeng

Årets Ungpointer 2011
Nr 1: Daxoronjas Basso NO50552/10 (Daxo Nova Hajnice – Vårsteggens Ronja Regina)
Eier og oppdretter: Roy Jensen 25 poeng
Nr 2: Ørntuas G Kauto NO41139/10 (Black Luckys Cantona – Ørntuas C Rypa)
Eier: Morten Jensen Oppdretter: Rune Hoholm 15 poeng
Nr 2: Pålamalmanes Il Capo SE62557/2010 (INT NORD Fi UCh Bjønroas Punto – Genni Della Vertemates)
Eier: Nils og Bente Bergersen Oppdretter: Marina Bengtsson 15 poeng

Årets Høyfjellshund 2011
Ørntuas E Nemi 12271/06 (Loke – Ørntuas C Rypa) 64 poeng
Eier og oppdretter: Rune Hoholm
Årets skogsfuglhund 2011 deles mellom
Hesselhøj D Yenta DK14500/2003 (Black Luckys Copiad – Hesselhøj Primadonna) Eier: Børge Simonsen Oppdretter: Jens Bang 6 poeng og
Rushlights Asco S49822/2004 (Ross – Black Luckys Hark)
Eier Ole Martin og Kjell Enberget Oppdretter: Richard Sheperd 6 poeng

Årets lavlandshund 2011
Barentsviddas B Dolly NO33074/09 (Black Luckys Copiad – Giga) 24 poeng
Eier: Kjersti Eriksen Fører: Arild Skeivik Oppdretter: Geir B Larsen og Ingrid Salvesen

Oksby Flys vandrepokal 2011 tildeles
Barentsviddas B Dolly NO33074 (Black Luckys Copiad – Giga)
Eier: Kjersti Eriksen Fører: Arild Skeivik Oppdr: Geir B Larsen og Ingrid Salvesen
på bakgrunn av høstens fantastiske prestasjoner: 1VK finale Hovden høst, 1 VK m/CACIT lavland Forus, 1 AK skog Rogalandsprøven.

Anders Wassbergs oppdretterpris 2011
Tildeles kennel Frierfjorden ved Tommy Nilsen og Helena M Kihlberg
for avkommene etter NJCH Jutevatnets Radar (13887/04) og Fugledes Black Britt (DK 06835/2003)
Frierfjordens Ragni 1 UK Eier: Tommy Nilsen og Helena M Kihlberg
Frierfjordens Randi 1 UK Eier: Jens Have (Randi har også 2 AK fra Danmark)
Frierfjordens Rex 1 UK Eier: Allan Diederichsen
Frierfjordens Rossi 2 x 1 UK Eier: Tommy Nilsen og Helena M Kihlberg
Frierfjordens Radar-Junior E/F Anne Grete og Jon Arild Jensen
Frierfjordens Ravi Eier: Andrea Hatlinghus og Erik Søfting
Frierfjordens Rit Eier: Flemming Fuglede Jørgensen
Frierfjordens Riff Eier: Bård Markus M Hansen
Kennel Fjellrypa og Kennel Frierfjorden sto helt likt med 4 hunder med 1 UK og totalt 5 x 1 UK i kullet. Tildelingen av prisen er derfor avgjort på bakgrunn av kullenes premieprosent, henholdsvis 20% og 33%. Det skal også nevnes at kullet fra Frierfjorden er født i oktober 2010, mens Fjellrypas-kullet allerede er AK-hunder.
Det var totalt 6 kull kvalifiserte til prisen med minst 3 hunder med 1 UK i kullet:
Kennel Fjellrypa (Vas-Ravens Felix – Fjellrypas Lilo)
Kennel Frierfjorden (Jutevatnets Radar – Fugledes Black Britt)
Kennel Jimsrypas (Pointnics E I Point – Jimsrypas Mia)
Kennel Vestfjorddalen (Vestfjorddalens Black Jack – Vestfjorddalens Nanna)
Kennel Vestfjorddalen Vestfjorddalens Black Jack – Kvithøvdlias Nazze)
Kennel Skoglykkas (Skoglykkas Arjo – Skoglykkas Gaia)

Agnes Delphins oppdretterpris
Inger Johanne Delphin og avlsrådet har besluttet å tildele prisen til kennel Skoglykka ved Rolf Inge Eidsvåg.
Han har oppdrettet en rekke kull med rasetypiske pointere som har kvalitet og bredde og som har prestert i alle klasser også på utstilling. Utfyllende begrunnelse kommer i Årboka.
Avlsrådet gratulerer!

Resultater Daxoronjas Basso
25.09.2011, Kongsvold, 3pl,finale
24.09.2011, Kongsvold, 1pl,semi
23.09.2011, Kongsvold , 3pl
04.09.2011, Dalsbygda, 1UK
22.08.2011, Ljørdalen, 1UK
21.08.2011, Ljørdalen, 1UK
20.08.2011, Ljørdalen, 2UK

Resultater Ørntuas Kauto

3.09.2011, Saltfjellet, 1UK
20.08.2011, Ringvassøy, 2UK
16.04.2011, Artic Cup, 2pl,finale
15.04.2011, Artic Cup kvalik, 1pl
27.03.2011, Vannøya, 2UK
26.03.2011, Vannøya, 1UK

Resultater Pålamalmens Il Capo

29.10.2011, Trøgstad, 1UK
23.10.2011, Hamar, 1UK
22.10.2011, Hamar, 2UK
08.10.2011, Vestfold, 2UK
02.10.2011, Hamar, 3UK
25.09.2011, Kongsvold, 2UK
03.09.2011, Dalsbygda, 2UK

 

Total
0
Shares

Siste kommentarer