Hvor er alle heltene?

OddA

Når man i stille stunder blar i eldre utgaver av fuglehunden, årbøker, samt annen litteratur innen emnet fuglehund, så legger man merke til de som var «drivakselen» i NPK i de tidligere tider. Men man trenger ikke gå veldig langt tilbake i tid for å finne mange navn som i dag er helt fraværende. Navn som for noen tiår siden var markante skikkelser på sin OddAmåte innenfor pointerfamilien. Lurer på hvor det ble av dem?
Hvor ble det av Karl Andersrød, Bjarne Estenstad, Jarle Salberg, Kåre Olav Botnan, Geir Lorentsen, Rolf Berg, Roar Strand og Lyder Malm?
Listen er selvfølgelig mangelfull, men det er ikke et moment her.
Fellesnevneren er at dette var innsatsjegere for NPK og pointeren, og det for ikke så altfor lenge siden, for noen av dem.
Mye kunnskap og verdifull historie innehas av hver og en.
Man er kanskje altfor lite flink til å gi dem honnør og oppmerksomhet i ettertid, tider hvor spalteplassen på web er ubegrenset. Men så var det dette med oppsøkende journalistikk.
I denne sammenheng tok jeg mot til meg og oppsøkte en 79 år gammel pointerbauta i mitt distrikt.
Navnet er Odd Trygve Arntzen, en årrekke produsent av valper med kennelnavn Dolstadåsen i Mosjøen. Kennel Dolstadåsen hadde fra 1971 til 1995 åtte kull til glede for mange i nord og i sør.

Man lærer av sine feil, og etter at Odd skaffet seg en engelsksetter i 1957, ble de påfølgende hundene av rette sorten.
Den første pointeren ankom i 1960, dette var Midnattsolens Trixie og oppdretter var gullmerkemann Gunnar Løvlimo fra Mo i Rana.
Av ikke ukjente Tore Leistad kjøpte Odd Leistadåsens Desiree (Fugls King – Nordfyns Marika Doll).  Desiree ble paret med Ch. Pan til Enok Hansen, og slik så første kull fra kennel Dolstadåsen dagens lys. Desiree hadde flere kull, og i 1973 ble hun paret med Zappo til Sverre Viksmoen i Brummunndal. Her kom Dolstadåsens King!
King ble SUCh, fikk 1.AK m/CK og 3×1.VK.
Han oppnådde også en 3.VK semifinale ved NPKs jubileumsprøve på Kongsvold i 1977.
King ble i 1980 paret med Myrteigens Queen Erika II til Olav Schjetne, her ble det født hele 12 valper.
I 1986 kom så sort/hvite Desiree til verden etter en paring mellom Sir Satan og Dolstadåsens Raja.
Hun ble nr. 5 i Norsk Derby finale, 1988 og beste pointer. Hun fikk også med seg en 2. premie fra semifinalen.
Odd hadde sin siste pointer i Raisa (Roky – Håkerløkkens Fanta e. Dolstadåsens Erika).
Raisa var kullsøster til Sally som ligger bak Wiggo Ditlefsens viltfinnere i Nord.

Odd var i front da den lokale JFF arrangerte første jaktprøve i distriktet, nærmere bestemt på Dunfjellet (et kjent navn for de engelsksetterfolk som kan sin historie). Året var 1961.
Odds Trixie ble her distriktets første jaktpremierte fuglehund med sin 3.UK.
På prøven i 1961 var de heldige å få storfint besøk bl. a fra Tore Leistad med sin nybakte NM vinner Nordfyns Marika Doll og Torstein Ørens Skarvets Javette, derbytoer i 1957.
Disse to hadde flere fuglearbeid i boks, da de skulle ha slipp sammen.
Kort etter slipp endte de i stand samtidig, med Marika Doll øverst i terrenget og Javette rett nedenfor.
Javette fikk ordne opp først, og reiste rype som ble felt. Rypa falt rett ved Judy Doll som holdt sin fugl til tross for provokasjonen. Javette apporterte korrekt.
Judy Doll viste så opp et prima fuglearbeid.
Selv om Odd er litt usikker mener han at Judy Doll vant denne prøven.

Før prøven hadde de båret opp flere flasker pils og lagt i et vann, de festet to av flaskene i et snøre ute på litt dypt vann. Da partiet kom til vannet, fikk de servert påstanden om at det ikke var noe ørret å få der, men pils var det mulig å dra seg. Så dro man opp to pils som hadde «nappet» på.
Alle kunne etter hvert hente seg ei kald pils i vannkanten.

I 2000 fikk Odd Arntzen æresdiplom for sin betydelige innsats for pointeren.
Det er hevet over enhver tvil at Odd var en glimrende representant for pointerfolket, og han gjorde en stor jobb for det lokale miljøet, landsdelen og for NPK.
Hans kone Ingvild var alltid en stor støttespiller, og hadde sammen med Odd stor innsikt i blodslinjer.
I 47 år var pointeren i fokus hos familien Arntzen, siden Raisa gikk bort i 2007 har ikke kennel Dolstadåsen huset pointer.

Kor e alle andre heltene hen?

Med vennlig hilsen
Snorre Nicolaisen

Total
0
Shares

Siste kommentarer