Avlsrådets årsrapport 2010

Avlsrådets årsrapport 2010

Innledning

Året 2010 startet med en spesiell vinter. På grunn av kulde og ikke minst, bunnløse snøforhold, ble mange prøver avlyst. Dette gjaldt spesielt februar og mars på Østlandsområdene / Midt-Norge. Det var nok mange som gikk glipp av verdifull vintertrening. Mon tro om ikke det var medvirkende årsak til at årets Derby til tross for rekordstor påmelding, hadde under 100 kvalifiserte hunder totalt.
Men vi har fått mange gode pointerresultater allikevel. Øverst troner selvfølgelig seier i NM skog men vi har pallplassering i lagkonkurransene på høyfjell høst og vinter, samt individuelt i NM-vinter, vi har vinner og pallplassering i sørnorsk unghundmesterskap, og er på pallen i Forus Open. Mange av de gode VK-hundene har fortsatt å prestere og vi har gode resultater i kvalitetsklassene.
For resultater henvises til distriktssidene, vi vil her se litt på de gjeveste prestasjonene.

NM vinter

Pointnics E I Point (Jutevetnets Radar – Pointnics Chanti) startet året på aller beste måte; på 5 starter ble det 3x2AK, 1 AK og 1VKfin. Han var klar for å representere pointeren i NM lag. Hans far Jutevatnets Radar (Wind Dancer Albin av Vorpoint – Setpoints Prima) har holdt seg stabilt i toppen de siste fire årene. Han startet året med 1VK med CK, men hadde dessverre ikke mulighet til å stille på NM lag. Det hadde Fjellrypas Franko (Borgefloens Jæger CS – Eraaks O-Pia) og Frank Robert Brekke som stilte med en fersk 1 VK i bagasjen.
Black Luckys Cantona (Sea Crofts Chess – Black Luckys Knota) med 1 VK CK og 3 VK fin i vinter var også forhindret, men Skipsfjordhønas Funny (Bjørklunds K Cito – Kari-Mor) og Wiggo A. Ditlefsen fylte den plassen. Funny hadde to VK plasseringer fra Altevann i mars. Som reserve stilte Ham-Nutens Sarri (Loke – Mostudalens Venda) og Torfinn Hammari.
Laget gjorde en strålende innsats og ble nr 3 kun slått med 6 poeng av vinnerlaget.

NM VINTER

I NM stilte 30 pointere til start på de 10 partiene. Av dem fikk Joker (Ramfløydalens Pepsi – Koss) og Ronny Hartviksen 4 VK kval og Karacanis Zita (Karacanis Pele – Karacanis Bella) og Geir Roger Hagenes 6 VK kval. Ytterligere 7 pointere gikk videre til semifinalen på søk.
I semifinalen fikk Joker 1 VK og Fjellrypas Franko 3 VK.
De fikk med seg Pointnics EI Point til finalen. Franko og Point er nå ute på sin fjerde dag. Det var hele 9 hunder i fugl og en av de som havnet utenfor premielista selv med fuglearbeid var Pointnics EI Point og Ole Ingebrigtsen. Fjellrypas Franko fikk 3 plass NM vinter med to flotte fuglearbeider. En kjempeprestasjon.

NM lag (høyfjell)

Fra NM vinter går vi rett til NM høyfjell og starter med NM-lag høyfjell.
Etter flotte høstresultater inkludert prestasjoner fra Kongsvold, ble følgende ekvipasjer plukket ut til å representere pointeren:
Black Luckys Rapp og Per Ola Brekke (1VKfin, 2VK, 3 VK), Joker og Ronny Hartvigsen (1VK CK) og Jutevatnets Radar og Ole Frøland (3VK og 2 x 4VK). Bjørklunds K Cito takket nei til å delta denne gang.
Et meget rutinert lag som slo til med en flott andreplass. Rapp nr 3 individuelt.

NM høyfjell

På 9 partier var det 23 startende pointere. Lytingfjellets Lille-My (Lytingfjellets Bitte-Lilla – Huldreveiens Molle) fikk 1 VK kval med CK, Jutevatnets Pernille (Wind Dancer Albin av Vorpoint – Setpoints Prima) fikk 2 VK kval, Jutevatnets Radar og Ørntuas C Rypa (Ørntuas A Bjørk – Altegeinos Garm) 3 VK kval, mens Bjørklunds K Cito (Bjørklunds C Clinta – Kjakan) fikk 4 VK kval.
De fikk med seg Black Luckys Rapp på søk, slik at vi hadde 6 pointere i semifinalen. Der fikk Radar vist at han stortrives på Kongsvold med 2 VK semi. Radar gikk ensom videre til finalen, på sin fjerde prøvedag, men ble slått i fugl i andre slippet.

NM lag (lavland)

NM Lag lavland ble i 2010 arrangert på en utmerket måte av Østfold FHK. Denne lagkonkurransen ble vunnet av pointerlaget både i 2008 og 2009. Det var derfor stilt forventninger også til årets lagdyst på lavland. Slik reglene er så tas laget ut etter den siste helga før NM går av stabelen. Følgende ekvipasjer ble da tatt ut, etter nærmest ”amerikansk uttak”, til å representerte vår rase:
Villestofte’s Rex (reg.nr. S67539/2007), eier/fører Bjørn Plassgård
Setpoint’s Katka (reg.nr. 03260/01), eier/fører Hanne Fevik
Rushlight Asco (reg.nr. S49822/2004), eier Ole Martin og Kjell Enberget/fører Kjell Enberget
Reserve: Hesselhøj Ferrari (reg.nr. S39820/2005), eier/fører Ørjan Nilsen
Ingen av våre hadde fuglearbeid og laget havnet på sjuende plass med 38 poeng. Bretonlaget vant med 83 poeng, etterfulgt av engelsksetterne på sølvplass og korthårvorsteh på bronseplass.

NM lavland

Ved det individuelle norgesmesterskapet startet 31 pointere totalt. 10 av disse gikk videre til semifinalene. I kvalifiseringen oppnådde Rushlight Asco (reg.nr. S49822/2004), Kjell Enberget 1VK og Setpoint’s Frikk (reg.nr. 06052/07), eier Hans Ole Helling, fører Hans Simensen 1VK m/CK. I semifinalen tok 4 av de 10 pointerne premie, deriblandt Sangernuten’s Bun-Fuddy (reg.nr. 08547/06) og Robert Gill som fikk 1VK.
Følgende 4 pointere tok seg helt til finalen på NM lavland:
Setpoint’s Katka (reg.nr. 03260/01), eier/fører Hanne Fevik
Hesselhøj Ferrari (reg.nr. S39820/2005), eier/fører Ørjan Nilsen
Setpoint’s Buddy (reg.nr. 13628/03), eier/fører Hans Simensen
Sangernuten’s Bun-Fuddy (reg.nr. 08547/06), eier/fører Robert Gill
Dessverre havner ingen av pointerne på premielista i finalen. Norgesmester med 1VK Finale m/CACIT ble engelsksetteren Håkakollens Paco, eier Arnt Aaserud, fører Yngve Keppang.

NM Skog

NM skog ble i år arrangert i Eidskog,Det var 72 startende hunder,med Norsk Vorstehhundklubb som arrangør. Fredag og Lørdag ble det meldt om tildels vanskelige forhold,men godt med premieringer.Fem pointere var påmeldt,og Sangernutens Bun-Fuddy fik en 1,premie kvalik denne dagen og var eneste premierte pointer.I kulissene lurte Rushlight Asco som gikk gjennom kvaliken og semi finalen på sitt søk.I finalen var ekvipasjen Asco og Kjell utilnærmelige,dro til med tre fuglearbeider,og vant den gjeve tittelen Norgesmester skog 2010. 19 år er gått siden pointer Sussi og Svein Bråthen vant denne tittelen,og det er en stor prestasjon å vinne NM skog.Rushlight Asco har skrevet historie i NPK,og for videre profilering av pointeren,er det ingen tvil om at Asco med sine eiere Ole Martin og Kjell Enberget,har bevist at pointeren er allsidig!

NPKs prøve på Hjerkinn (Kongsvoll)

Siste helgen i august arrangerte Norsk Pointerklub sin hovedprøve . Med over 800 påmeldte hunder, var det duket for en fantastisk prøvehelg.
Med Hjerkinn Fjellstue som utgangspunkt kunne Pointerklubben servere bålkaffe til prøvedeltakerne før opprop og selv om været ikke var helt på arrangørens side, virket det som at de aller fleste syntes det var en koselig måte å starte dagene på.
Prøveterrengene rundt Hjerkinn bød på godt med fugl for de fleste partiene. Fredagen var dagen for de misbrukte sjansene. Det var tydelig at det var mange hunder som ikke hadde kalibrert seg helt før jakta og det ble rapportert mye støkk og ramp. Utover helgen virket det som at både hunder og førere kom på bedre tanker. I løpet av helgen ble det delt ut, ikke mindre enn 110 premier i de tre klassene. Det vil si like i underkant av 20% premiering.
I VK kval fikk Eraaks N Ola (Eraaks Effie Marconi/Østbergets Lotus) til Håvard Otto Rudi 1 VK m/CK, Black Luckys Rapp (Sea-Croft Rappa/Black Luckys Ess) til Per Ola Brekke 1 VK kval og 3 VK semi, Jutevatnets Pernille (Setpoints Prima/Wind Dancer Albin Av Vor-Point) til Ole og Anne Lise Frøland 2 VK, Bjørklunds K Cito (Bjørklunds C Clinta/Kjakan) til Einar HoImvik 3 VK kval og 4 VK semi, Jutevatnets Radar (Setpoints Prima/Wind Dancer Albin Av Vor-Point) til Ole Frøland 3 VK, Eidemlias Prikka (Lytingfjellets D-Lille My/Balder) til Bjørnar og Liv Randi Eidem 3 VK. I VK finale stilte det 2 pointere til start , Black Luckys Rapp og Bjørklunds K Cito. Se for øvrig resten av premieringene på Pointer.no.
Med så mange startende og så høy premieringsprosent er man også avhengig av gode samarbeidspartnere. Her er NPK kjempeglad for å ha sponsorer som Lundhags, MX sport, Steinkjer og Forspesialisten. Lundhags stilte opp med turklær til prøvekomiteen, ryggsekker og diverse klær til de premierte og mye mye mer. En fantastisk samarbeidspartner å ha i ryggen. I tillegg stilte MX Sport , Steinkjer med egen ryggsekk til alle dommere og Forspesialisten stilte med forpremier.
Norsk Pointerklub ønsker å takke alle som bidro til at årets prøve ble et flott arrangement og håper å se så mange som mulig igjen til neste år.
Med hilsen NPK, Prøvekomite.

UNGHUNDER

Arctic cup

Arctic Cup ble tatt av askeskyen fra Island og måtte utsettes en dag for å få deltagere og ikke minst dommere på plass. Vi hadde 8 pointere til start, hvorav tre var fra kennel Barentsvidda og to fra kennel Rypejægeren. I kvalifiseringen ble Jutevatnets Cox (Rail av Vor-Point – Setpoints Prima) premiert med 3 plass. Til finalen kom også begge Rypejægerenhundene; Sassicaia og Giron, men ingen pointer ble premiert i finalen.
Sørnorsk unghundmesterskap
Grimasteggen`s Lixie (Lixie Spåtinden`s Waco – Øykhagen`s Ida) og Tore Husebø vant Sørnorsk unghundmesterskap etter en imponerende innsats. I finalen gikk hun tre slipp på et føre som ble blytungt utover dagen og hadde to fuglearbeider. Fra dreieboken sakser vi Lixie jakter aldeles fenomenalt i siste slipp i medvind. Er totalt overlegen makker…
Barentsvidda`s B Dolly (Black Luckys Copiad – Giga) med eier/fører Kjersti Eriksen/Arild Skeivik lå lenge på andre plass, men var så uheldig å møte Lixie i finaleslippet og endte på tredje plass. Også det en flott prestasjon.

Norsk Derby

Av 96 startende fant vi 12 pointere.
Kennel Skoglykka hadde fått med to hunder fra samme kull: Skoglykkas Aik og Tyra, begge etter Skoglykkas Arjo. Kennel Ham-Nuten hadde også med to hunder fra samme kull; nemlig Ham-Nutens Tira og Xavi. Begge etter Skipsfjordhønas Biff. Veidfjellets Tutta (Fjellrypas Franko) og Fjellrypas LF Pepsi (Vas Ravens Felix) kommer også fra norske kenneler. Pepsis mor Fjellrypas Lilo er søster til Fjellrypas Franko og tidligere Derby-vinner.
De resterende pointerne hadde utenlandske registreringsnummer. Vi merker oss at Jutevatnets Radar har med to avkom fra forskjellige kull; nemlig Pimens B-Kajsa og Ohlsmyrens P Rocket Man. Kennel Borgeflon er representert med søstrene Borgeflons JF Raffzeth og Raska etter Borgeflons Jæger, forøvrig far til Franko og Lilo, og Borgeflons Om Quickan, også den etter en norsk hannhund, nemlig Luggoms Opa Crackle.
Pointerlaget ble komplementert med Fugledes Marcus etter Black Luckys William og Dansk Dynasty Elka etter Saxo Du Bois Des Perches (far til Daxo Nova Hajnice som vi husker fra fjorårets Derby).
Norsk Derby kvalifisering gikk i snø og ruskevær og der fikk Borgeflon’s Jl Raska (Borgeflons Jæger – Borgeflons TN Lill) 2.pr ND kvalifisering. Borgeflon’s Om Quickan, Borgeflon’s Jl Raffzeth, Ohlsmyrens P Rocket Man, og Dansk Dynasty Elka gikk alle med til semifinale på søk.
I Derby semifinalen vant Borgeflon’s Om Quickan (Luggoms Opa Crackle – Borgeflons Ts Malla) sitt parti med to fuglearbeid og ble tildelt 1.pr ND semifinale. Mens Borgeflon’s Jl Raska og Ohlsmyrens P Rocket Man (Jutevatnets Radar – Borgeflons Jaga Cs) gikk videre til finale på søk. Ingen av dem klarte å hevde seg i finalen.

Unghund Grand Prix

Ingen pointere i finalen. Kun 11 hunder til start totalt

Forus Open

Nok et unghundløp med sterke pointerprestasjoner. Første dag fikk Fugledes Memphis T (Fugledes Venus / Black Luckys William)og Anton Ringøen, Borgeflon’s Jl Raska (Borgeflon’s Tn Lill / Borgeflon’s Jäger Cs)og Trond Remvang og Black Luckys Ingo (Yy / Xx)og Knut Gunnar Sørlie 2 premie.
Fugledes Marcus (Fugledes Venus / Black Luckys William) og Elisabet Fliflet Jacobsen har hatt en fantastisk år og imponert mange og på Forus Opens flrste dag fikk de nok en 1 premie. Til finalen fikk de følge av pointerne Black Luckys Floyd og Black Luckys Ingo; begge med Knut Gunnar Sørli som fører, samt Abelana og Aleksey Medvedev.
Marcus ble nummer 3 og Abelana nr 4

Norske pointere utenlands

Som vi skrev i rapporten i fjor er det ingen lett oppgave for avlsrådet å holde oversikt over hunder som stiller i utlandet. Følgende premier har vi imidlertidig registrert:
Rushlights Asco (Ross-Black Luckys Hark), Kjell Enberget, 3VK Finale i Danmark og 3VK i Finland. Setpoints Frikk (Setpoints Ibis – Setpoints Buddy), Hans Simensen 4VK i Finland. Se for øvrig også referat fra Nordisk Pointermatch. Det er helt sikkert flere som er premiert i Sverige i året som har gått. En av de gjeveste prestasjonene sto imidlertidig Bjørklunds K Cito (Bjørklunds C Clinta/Kjakan) og Einar HoImvik for med 1VK m/CACIT på Sälen. Vi vet også at Kokanees Kaxius Pilatus (Black Luckys Rapp – Black Luckys Lazy Girl), Per Ola Brekke, oppnådde 1VK på svensk ”feltprov” ved Trolle Ljungby. Vi må også nevne at Borgeflon’s Jl Raffzeth (Borgeflons CS Jäger – Borgeflons Tn Lill) til Øystein Dahl fikk andrepremie i Svensk Pointerklubbs Guldpokal. Et prestisjeløp i Sverige som ble innstiftet så tidlig som i 1927.
Tre pointere var også tatt ut til å delta på Norges lag under VM i Slovakia.Dette var Setpoints Buddy og Setpoints Frikk til Hans Simensen og Rushlights Asco til Kjell Enberget. Resten av laget besto av ES Sletthallens Sprett til Erik Slommerud og IS Red Oks til Randi Schulze. Laget havnet noe ned på listen. Vinner ble Tsjekkia, etterfulgt av Australia på andreplass og Bulgaria på tredjeplass. Andreplassen individuelt ble besatt av den italienske pointer Anter, eier Paolo Pardini. Anter har hevdet seg meget høyt i VM over flere år og vant blant annet i 2005 i Danmark. En tispe etter Anter ved navn Pasta Av Rabbelugn er i November 2010 blitt parret med den norske hunden Bjønnålias Figaro (Balder – Vaulhaugens Miss Mouche) til Per Ole Bjørndal på Oppdal.
Vi gratulerer alle som har oppnådd premier i utlandet og beklager hvis noen er uteglemt.

Nordisk Pointermatch Finland

Et følge på fem personer dro over til Finland i slutten av September for å delta og bivåne den tradisjonsrike nordiske pointermatch. Det norske laget som stilte til start besto av Setpoint’s Buddy (Hans Simensen), Rushlight’s Asco (Kjell Enberget), Black Luckys Rapp (Per Ola Brekke) og Kokanees Kaxius Pilatus (Per Ola Brekke). Som spesielt interesserte var Isa Merete og Leif Jan Sørli også med til de tusen sjøers land. Leif Jan skulle også være Norges representant blant dommerne. Vi ankom Torsdag 30. September og ble meget godt mottatt av vår kontaktperson Esko Liimatta. Samme dag fikk vi anledning til å prøve hundene på markene uten at vi fant noe særlig med hverken rapphøns eller fasaner. Hundene fikk imidlertidig en fin gjennomgang i rett miljø etter den lange bilturen. På kvelden var det en koselig samling hvor vi møtte deltagerne fra både Finland og Sverige. Her var også Einar Holmvik som var uttatt til det svenske laget med sin Bjørklund’s K Cito. Danmark hadde dessverre meldt avbud. Det norske laget stilte i stilige klær sponset av
Bergans og Eukanuba.
På morgenen selve ”matchdagen” våknet vi til temmelig tett tåke. Starten på matchen ble av den grunn halvannen time forsinket. Det lysnet noe og matchen var i gang. Alle hundene på hvert lag skulle ha 4 slipp à 10 minutter hver. Det viste seg snart at det var vanskelig å finne fuglen da slipp etter slipp ble avsluttet uten fuglearbeider. Kun en hund maktet å feste stand før lunsj. Gradvis ettersom slippene ble unnagjort falt Norge akterut på poengskjemaet. Selv om de norske hundene var meget gode så var de finske og svenske hundene kanskje et strå hvassere. Dommernes bedømning ble forløpene notert på en poengtavle som var festet bakerst på en pickup. Publikum var på denne måten informert gjennom dagen.
I første slipp etter lunsj fikk vi en pangstart med den svenske hunden Sea-Croft Silver Dawn til Carina Uhlen som hadde to fuglearbeider, men dessverre urolig i den ene situasjonen. Vi så dermed med forhåpninger på fortsettelsen. Men så fortsatte det også etter lunsj med at slipp etter slipp ble avgjort på søk. Mot slutten av dagen klarte imidlertidig Orvar Av Rabbelugn igjen å ordne med et godkjent fuglearbeid. Det norske laget falt langt ned på lista, men med litt mer flaks kunne i alle fall et par av våre hunder hatt fuglearbeider. Til tross for dette var humøret blant de norske på topp og alle så på det som en nyttig erfaring og en fin opplevelse. Sverige vant, Finland andreplass og Norge kom på tredjeplass, eller bronseplass som det sies…. Store gratulasjoner til Einar og Cito som var med på vinnerlaget.
Tradisjonen tro skulle det også kåres en individuell vinner. Her oppsto det etter hvert mye fram og tilbake. I felten ble den svenske hunden Semingini Ulama til Bjørn Meijel utropt til vinner etter to matchslipp helt på slutten av dagen. Dagen etter beklaget hoveddommer på vegne av dommerne og kunngjorde at matchslippene ble annulert og at den finske hunden Orvar Av Rabbelugn til Catarina Standerskjøld Nordenstam, med to fuglearbeider gjennom dagen, er individuell vinner.
Under lørdagens bankett holdt Leif Jan Sørli tale og overbrakte hilsen på vegne av Norsk Pointerklub. Som gave til styret i den Finske Pointerklubben ble det overakt en fin kaffekjel i kobber. Det ble holdt flere taler både på finsk, svensk og norsk. Vårt æresmedlem, Einar Holmvik, holdt også tale der både arrangører, deltagere og ”feltsjefer” fikk skryt.
Søndag var hjemreisedag, men ikke før vi hadde deltatt på den internasjonale vinnerklassen, eller segrarklass, som ble arrangert denne dagen. Undertegnedes hund ble også stilt men fikk kun ett slipp og kommentaren ”Man jagar ikke ugla i segrarklass…” fra dommeren. De andre gjorde det desto bedre. Rushlight’s Asco og Kjell ordnet fasanarbeid i første slipp og endte opp med 3VK. Setpoint’s Frikk til Hans oppnådde 4VK med et fasanarbeid i skogkanten i sitt andre slipp, inklusive felling og apport. I segrarklass i Finland går man med egen hagle og må felle selv. Vinner ble den finske hunden Tawastian Toivo til Mikael Grahn. Setpoints Buddy til Hans Simensen og Bjørklunds K Cito stilte også på prøven uten å lykkes med å komme i fugl.
Med to premier på norske hunder kunne vi lykkelig starte på den lange hjemveien.
Leif Jan Sørli

Avl og helse

Året har igjen vist oss funklende unghundstjerner. Tidlighet er et viktig avlsmessig kriterie, men det er også viktig å se at unghundene utvikler seg videre. Og det er noe flere av de senere års unge talenter har gjort.
Nummer 2 og 3 i årets ungpointer 2009 Daxo Nova Hajnice (Karla Von Der Postschwaige – Saxo Du Bois Des Perches) og Jimsrypa`s Kitty (Black Luckys William – Jimsrypas Cähppes Bivdi), samt vinner av Artic Cup 2009 Stilladalens Mia (Patjanens Baron De Ley – Vilja) og nr 2 i Sør-Norsk Unghundmesterskap 2009 Oterbekken`s Moody Blues (Grimasteggen`s Lucifer – Hesselhøj D Yenta) har alle fått 1 AK. Østagløttens Ribot (Østagløttens Hugå-Derna) vant Forus Open i 2009 og har fått 1AK lavland i år.
Barentsviddas B Dolly (Giga – Black Luckys Copiad) som er en av årets stjerner har allerede fått 1 AK skog.
Fra 2008 ser vi at hunder som Pointnics EI Point, Heinådalens Ask, Solasteggen`s Mina og Ørntuas Nemi har tatt steget inn i VK.
Har vi så noen nye stjerner på gang? Oversikten over registrerte parringer i 2010 viser lave tall. 191 valper fordelt på 31 kull. Antall registreringer vil svinge fra år til år, men vi har i ikke hatt et så lavt tall de siste 30 år.

Vi har altså en nedgang i antall registrerte valper over tid og vi bør ta debatten. Vi må prøve å finne grunner til nedgangen. Det kan være et avlsproblem. Kanskje vi ikke produserer gode nok pointere? Vi ser at det er importert mange unghunder i det siste. Importeres disse fordi det ikke er nok pointervalper på markedet eller fordi det som tilbys ikke er bra nok? Er grunnen til at oppdrettere ikke produserer flere kull det at de ikke får avsetning på valpene? Hvorfor får de ikke det? Er det for dårlig kvalitet eller er det for lite etterspørsel? Spørsmålene er mange og vi må stille dem. Her må styre og avlsråd gå i spissen, men vi må diskutere på distriktsplan. Finne svar og tiltak.
Rekruttering er helt sikkert en viktig del av bildet og vi må rekruttere på tre plan: nye pointereiere, nye prøvedeltagere og videreutvikling av eksisterende prøvedeltagere.

POINTERKULL REGISTRERT I 2010

Se Fig 1. Snittstørrelsen på årets kull er på 6,1 valper per kull. Dette ligger også noe lavere enn tidligere år. Det kan være flere årsaker til små kull, noen av dem har med avl å gjøre. Så her vil avlsrådet følge opp om det er tilfeldig eller om det er en del av en trend.
Snittalderen på tispene som er brukt er rundt 6 år. Omtrent halvparten av tispene har 1 premie på jaktprøve (1UK og/eller 1AK). En bekymring er at vi ser en økning i tisper brukt i avl som enten er upremiert og/eller ustartet. En av tispene som er brukt har dessverre HD.
Det er god spredning på hannhundene, i alt er der brukt 27 forskjellige hannhunder. Også blant hannhundene finner vi udokumenterte hanner.
Tabellen inneholder en kolonne med kullenes innavlsgrad. 4 kull har en innavlsgrad som er høyere enn 12,5 % og det vil si tettere enn søskenbarnparring.

HD

Siste års røntgenundersøkelser er meget oppløftende med hensyn til forekomst av HD. Se Fig. 2. Alle de undersøkte er røntget fri for HD bortsett fra en som har D-hofter. Men andelen hunder som er røntget fortsetter å synke. Se Fig 3. Dette gjør bruken av HD-indeks mindre sikker.
Avlsrådet ønsker å fortsette den gode trenden og holder fast på sin anbefaling om å fortsette å undersøke hundene for HD. Vi ønsker videre at hunder som skal brukes i avl er fri for HD og at summen av avlshundenes HD-indekser ligger over 200.
Det pågår en diskusjon i felles avlsråd om HD-indeksene og vektingen av de ulike HD-gradene.

Spørreundersøkelsen

Gjennom utstillinger og jaktprøver er det samlet mye informasjon om pointeren. Dataene er tilgjengelige gjennom NPKs database og NKKs database dog-web. Hensikten med disse databasene er først og fremst å være grunnlag for videre avl og forbedring av rasene, og brukes av alle medlemmer, oppdrettere og avlsrådet. Vi har på denne måten tilgang til en masse opplysninger om hundenes eksteriør og jaktprestasjoner. Når det gjelder helse, er grunnlaget heller mangelfullt. Det eneste vi har systematiske opplysninger om, er hundenes HD-status. Ellers har vi liten oversikt over pointerens helse.
Dette ønsket vi å gjøre noe med. Professor Frode Lingaas ved Norges Veterinærhøyskole, institutt for genetikk, har i flere år hjulpet forskjellige raseklubber i deres avlsarbeide. Nå har han utviklet en nett-basert spørreundersøkelse med detaljerte spørsmål om hundenes helse og adferd. Han har tilpasset undersøkelsen til pointeren, og undersøkelsen er presentert på avlskonferansen i Tromsø vinteren 2010, på distriktskonferansen 2010 og på medlemsmøte i Trondheim våren 2010. Det er gitt tilslutning til undersøkelsen på møtene, samt at distriktsrepresentantene har gitt sin tilslutning etter høringer i sine distrikter. Undersøkelsen startet 26. juni 2010 og var ment avsluttet 15.september. Denne fristen er utvidet.
Undersøkelsens utforming
Undersøkelsen finner man på www.hundoghelse.no. Siden inneholder mye informasjon om undersøkelsen og det anbefales å lese dette. Pointerundersøkelsen finner man ved å klikke på NPKs logo. Passord for å komme inn på undersøkelsen er poin2010ter.
Undersøkelsen er delt i tre deler. Første del er identifikasjon av hunden det skal registreres opplysninger om. Her må man legge inn hundens registreringsnummer. Til tross for dette, er undersøkelsen helt konfidensiell, disse opplysningene forblir på veterinærhøyskolen.
Del to inneholder spørsmål om hundens helse og del tre spørsmål om hundens adferd..
Oppslutning
Jo mer representativ undersøkelsen er, jo bedre bilde av pointerens helse vil den gi, og jo større nytte vil vi ha av undersøkelsen. Representativ betyr at svarene vi får representerer snittet av alle hundene. Da er det viktig at så mange som mulig svarer på undersøkelsen. Det er også viktig at alle typer hundeeiere svarer, ikke bare de som er mest aktive. Informasjon om undersøkelsen er skrevet i Fuglehunden, samt på nettsiden. Det er sendt ut info til alle distriktsrepresentanter og til flere oppdrettere, samt at det er gjort forsøk på sms-pyramide. Etter 5 måneder har vi fått inn ca 250 svar. Dette er mange svar, men kun ca 10 % av populasjonen. Så vi ønsker oss enda flere svar.
Resultat
Resultatene fra undersøkelsen vil bli vurdert av avlsrådet i samarbeid med Frode Lingaas. Kanskje vil undersøkelsen gi oss et positiv bilde av pointeren og vi kan bruke det i markedsføring? Kanskje vil undersøkelsen vise oss områder som vi må jobbe med, det være seg helsemessig eller adferd. Avlsrådet er ansvarlig for å følge opp og publisere resultatene.

Avlsindeksene

Norsk Pointerklub mottok også i år oppdaterte avlsindekser fra forsker Jørgen Ødegård. Alle prøvestarter til og med 2009 er med i beregningen. Nytt av året er at vi har lagt til en kolonne som viser hundens egen HD-status. For øvrig er lista i henhold til de kriteriene som ble vedtatt i 2009, dvs. at en må ha en avlsindeks på minimum 105 og startet minst 3 ganger på jaktprøve for å komme med på lista. Se lista under Fig. 4.
Avlsrådet sitter med indekser på alle pointere og eiere kan få oppgitt indeksen for sin(e) hunder ved forespørsel. Ellers viser vi til informasjon om indeksene i årboka for 2008 og 2009 samt på vår hjemmeside www.pointer.no .

Tildelninger:

Anders Wassbergs oppdretterpris

Anders Wassbergs oppdretterpris tildeles iår Kennel Barentsvidda,v/Geir B.Larsen og Ingrid Salvesen,med avkommene etter Black Luckys Copiad og Giga.Hele 5 hunder fra dette kullet har oppnådd 1.UK. Kullet er født Juli 2008.
Barentsviddas B`Sophia Loren 1UK,E/F Christian Sletbakk
Barentsviddas B`Kim 1.UK,E/F Stian Henriksen
Barentsviddas B`Bolly 1UK+ 3.pl.Sør norsk Ungh.mesterskap,E/F Kjersti Eriksen
Barentsviddas B`Hardy Du Cost Lot 1UK,2×2 UK E/F Jon Jon Asgeir Einarson
Barentsviddas B`Sortebill 1.UK,2UK

Avlsrådet Gratulerer!

I tillegg må nevnes at Sortebill i høst har fått 1,AK h.fj.samt oppnådd Norsk Utstillingschampionat,Dolly har 1AK skog fra i høst og på Island har Hardy fått1 AK!
Kennel Skoglykkas med kullet etter Skoglykkas Arjo og Skoglykkas Gaia har også tre hunder med 1.uk og oppfyller kriteriene for Oppdretterprisen
Skoglykkas Aik 1 UK
Skoglykkas Balder 3×1 UK
Skoglykkas Tyra 1.UK

Agnes Delphins oppdretterpris

Agnes Delphins oppdretterpris for 2010 går til Kennel Lytingfjellet,ved Olav Schrøder. Olav er meget bevisst på hvilke hunder som skal føre slekten videre, og han er en godt likt hundemann som representerer pointereiere på en særdeles god måte. Stamtispa i hans oppdrett er Pråvhkas Arra,(Black Luckys Papageno-Bjørhills Rut).Fra hennes kull med WestPoints Pinto,(Vesle Frikk-Jemtens Seja) beholdt han Lytingfjellets Bitte-Lilla.Disse to tispene har stått sentralt i oppdrettet til Olav. Han har ikke hatt mange kull,men Lytingfjellet har allerede fått et godt ry, og er til stadighet og finne på premielistene!

Avlsrådet gratulerer!

Kennel Oksbys vandrepokal

Vinneren av denne prisen går i år til Oterbekkekkens Moody Blues 27838/07 (Grimasteggens Lucifer-Hesseløj D Yenta) E/O Anne May og Børge Simonsen
Oppnådde premier som kvalifiserer i henhold til statuttene,(premiert på minst tre prøvegrener):
Høyfjell vinter: 2 AK+1AK
Høyfjell høst : 1VK m/cacit
Skog : 1AK+1AK
Det er i år ikke meldt inn noen hund som er premiert på alle fire prøvegrener.

Avlsrådet gratulerer eier og oppdretter med Fly pokalen!

Årets Pointer 2010

Tellende resultat er inntil 5 starter pluss resultater fra høystatusløp

Nr 1
Jutevatnets Radar 13887/04
Wind Dancer Albin av Vor-Point-Set Points Prima
Eier og oppdr. Ole Frøland
Tellende resultater:
1VK m/ck Ørskogfjellet,20/3 4p.
4VK Semi Kjær, 22/8, 1p
4VK Finale Kjær, 23/8 7p.
3VK Kongsvoll, 27/8 1p.
1VK m/ck Finale Smøla, 17/10 5p.
Tillegg NM høyfjell, 3-5/9
3VK 1p.
2VK m/ck 4p.
Tilsammen 23 championatpoeng

Nr.2
Joker 06179/05
Koss-Ramfløydalens Pepsi
Eier og oppdr. Ronny Hartviksen
Tellende resultater
1VK Vannøy,5/3 3p.
1VK m/ck semi NM vinter 27/3 5p
1VK m/ck Alta 16/4 4p
1VK m/ck Sunnfjord 4p
Tilsammen 16 championatpoeng

Nr 3.
Fjellrypas Franko 16536/06
Borgefloens Jæger CS-Eraaks O-Pia
Eier: Frank Robert Brekke
Oppdr: John Grande og Finn Larsen
Tellende resultat
1VK finale Meråker 21/3 4p
3VK semi,NM vinter 27/3 2p
3VK Finale,NM vinter 8p
3VK Finale Verdal 28/8 2p.
Tilsammen 16 championatpoeng
(Joker foran pga flere 1. premier)

Årets Ungpointer 2010

Nr1.
Fugledes Marcus DK 03494/2009
Black Lukcys William-Fugledes Venus
Eier : Elisabeth Fiflet Jacobsen
Oppdr: Fleming Fuglede Jørgensen
3.UK. Kjær,21.8.10
1.UK. Kjær,22.8.10
1.UK. Kjær,23.8.10
2.UK. Kongsvold,29.8.10
3.UK. Kongsvold,4.9.10
2.UK. Østfold,17.10.10
2.UK. Mjøsprøven,24.10.10
1.UK. Forus Open 29.10.10
3.pl.Fin.Forus Open,30.10.10
2.UK. Trøgstad,6.11.10
Poeng ifølge statutter i pointercupen: 23

Nr.2
Dansk Dynasty Elka NHSB 2724249
Saxo Du Bois Des Perches-Dansk Dynasty Yckel
Eier: Geir Roger Hagenes
Oppdr. J.W.Van Haren
2.UK. Senja, 28.2.10
2.UK. Arnøya,21.3.10
2.UK. Saltfjellet,22.8.10
2.UK. Kongsvold,28.8.10
1.UK. Arjeplog,3.9.10
1.UK. Tromsø,3.10.10
2.UK. Vesterålen,9.10.10
2.UK. Vesterålen,10.10.10
3.UK. Reisaprøven,16.10.10
Poeng ifølge statutter i pointercupen: 19

Nr.3
Veidfjellets Tutta NO 45741/2009
Fjellrypas Franko-Ørntuas A Kiwi
Eier: Mads Hansen
Oppdr: Svein Myrlund
2.UK. Senja,27.3.10
3.UK. Arnøya,20.3.10
1.UK. Altevann,10.4.10
1.UK. Altevann,11.4.10
3.UK. Kongsvold,25.9.10
2.UK. Tromsø,3.10.10
1.UK. Reisaprøven,16.10.10
1.UK. Reisaprøven,17.10.10
Poeng i følge statutter i pointercupen: 18

Årets Høyfjellshund 2010

Jutevatnets Radar 13887/04
Wind Dancer Albin av Vor-Point-Set Points Prima
Eier og oppdr. Ole Frøland
53 poeng

Årets Lavlandshund 2010 og Årets Skogsfuglhund 2010

Rushlight Asco S 49822/2004
Ross-Black Luckys Hark
Eier: Ole Martin og Kjell Enberget
Oppdr: Richard Sheperd

Etter en imponerende sesong, vinner denne fantastiske hunden både Skogsfuglcupen med 16 poeng,og lavlandscupen med 34 poeng! Det må nevnes at Asco i 2010 er premiert i tre land ,med 3.VK fra Finland,3VK finale fra Internasjonal prøve i Danmark,deltakelse på NM lag lavland, og kronen på verket 1.AK skog og norgesmester!

Avlsrådet gratulerer!

Avslutning

Avlsrådet håper leserne setter pris på denne oppsummeringen av året som er gått. For vår del har vi hatt ting å ”styre med” året gjennom. Det startet allerede tidlig på året med avlsrådskonferanse i Tromsø der faktisk hele avlsrådet var til stede. Så fortsatte året med distriktskonferanse, årsmøte, vårsesong og høstsesong. På sommeren sparket vi i gang spørreundersøkelsen og selv om vi skulle ønske enda flere besvarelser så er dette den største undersøkelsen som noensinne er gjennomført i vår rase.
Sent på høsten i 2009 satte vi oss fore å utrede spørsmålet om avlsmål og avlsplan. Vår optimistiske plan er at vi skal klare å fremme et forslag til årsmøtet i 2011. Vi sier optimistisk fordi vi ønsker at dette skal ut på høring i distriktene før det eventuelt fremmes på årsmøtet.
Vi benytter anledningen til å ønske lykke til i 2011 med både oppdrett, jakt og prøvestarter.
Marianne Steenland, Dag Richard Øvergård og Leif Jan Sørli
Avlsrådet Norsk Pointerklub

Total
0
Shares

Siste kommentarer