Avlsrådets årsrapport 2009

Avlsrådets årsrapport 2009
Innledning
Året har utmerket seg med meget gode unghunder, stor bredde både blant unghunder og voksne og selvfølgelig Kari-Mor. Emil har fått avløsning med Fly-pokalen. Og årets pointer utmerker seg spesielt med knallsterke resultater både på lavland og høyfjell høst og vinter. Vi har BREDDE, ALLSIDIGHET, TOPPER, UNGHUNDER OG VOKSNE!
Vi starter vår detaljerte gjennomgang med NM Vinter.

NM vinter

Vinterens store hund har utvilsomt vært Wiggo Ditlefsens Kari-Mor (Sally-Phi). Hele 4 x 1 VK har det blitt og som kronen på verket ble hun beste pointer i vinter-NM med 4 plass i finalen og premie hver dag.
I NM vinter var det 42 startende pointere og tre kom til finalen. Det var i tillegg til Kari-Mor Red Taps Luis Figo (Red Taps Omi Sofie – Surjämtens Fighter) til Bjørn Smistad og Ørntuas C Rypa (Ørntuas A Bjørk – Altegeinos Garm) til Rune Hoholm.
Det ble 10 premierte pointere i kvalifiseringen og totalt 11 videre til semifinalen. De premierte var Forfjorddalens Gard (Myrteigens Marja Lisa – Huldreveiens Gorm) og Rune Strandskog med 1 VK kval, Ørntuas C-Rypa (Ørntuas A Bjørk – Altegeinos Garm), Rune Hoholm med 2 VK kval, 3 VK kval til Ørntuas E Nemi (Ørntuas C-Rypa – Loke) Rune Hoholm, Jimsrypas Pia (Jimsrypas Mia – Ham-Nutens Heike) Halvard Lockertsen, Kari-Mor Wiggo Ditlefsen og Ramfløydalens Troy (Trutt – Afferns Birk) Svein Anton Andresen. Heinådalens Ask (Ørntuas B Ambra – Westpoints Emil) Jon Aspenes og Vattvikens Kawa (Surjämtens Pawa – Vattvikens Vai) Harald Jan Edvinsen fikk 4 VK kval, mens 5 VK kval gikk til Joker Ronny Hartviksen og Mofjellets Garm (Likkos Lyt – Karacanis Nobel) Lisbeth Hangås. Bare Kari-Mor klarte premie i semifinalen med 6.pr VK semifinale.
Pointerlaget i historiens første NM-Lag vinter besto av Kari-Mor og Wiggo Ditlefsen, Jimsrypas Pia og Halvard Lockertsen, og Vestfjorddalens Joker (Vestfjorddalens Pepsi – Vestfjorddalens Black Jack) og Sven Tore Kittilsen. Ørntuas E Nemi og Rune Hoholm var reserve.
Laget ble nummer fire, og Vestfjorddalens Joker ble nest best hund individuelt.

NM lag (høyfjell)

Regler for uttak til NM-lag høst ble vedtatt på årsmøtet i 2009 og lyder som følger:
”De hunder som bemerker seg med å vinne, eller hevde seg i vinnerklasse på de to første prøvehelgene (i toppen av pointercupen) skal representere pointeren på NM lag, såfremt de har startet, og premiert seg i vinnerklasse på Kongsvoll i løpet av de to foregående høstsesonger.” Reglene er utformet på denne måten for å sikre uttak av formsterke hunder, samt hunder som takler Kongsvold-terrengene.
Med hver sin 1 VK fra høsten samt topp-plasseringer fra Kongsvold i høst, ble disse hundene tatt ut til laget: Bjørklund’s K Cito (Bjørklunds C Clinta – Kjakan), Einar Holmvik
Lytingfjellet’s D Lille-My (Lytingfjellets Bitte-Lilla – Huldreveiens Molle), Bjørnar Eidem
Joker (Ramfløydalens Pepsi – Koss), Ronny Hartviksen
Reserve: Luggoms Opa Crackle (Eraaks Effie – Garmanns Ross), Ola Thingelstad
Pointerlaget ble nr 4, knapt slått fra tredjeplassen. Laget hadde dessverre stang ut i flere situasjoner. Cito ble tredje beste hund individuelt med dagens beste fuglearbeid.

NM høyfjell

Vi hadde 5 pointere med i NM-finalen i år. To av dem; Lille-My og Joker fra NM-laget, var ute for fjerde dag på rad og sto for knallsterke prestasjoner. Beste pointer ble Elin Dugstad sin Grimasteggens Lucifer (Tyrvanutens Lady – Westpoints Emil) med 3 premie NM-finale. Dommerne skriver: Starter dagen noe forsiktig, går seg meget godt opp og serverer en flott jaktsituasjon. Det er i tillegg meldt stand i andre slipp, dessverre for Elin og Lucifer etter kobling. 4.premie NM-finale gikk til Lytingfjellets Lille-My og Bjørnar Eidem: En meget solid søker med ett godkjent arbeid. Ble slått i fugl. Eraaks N Ola (Eraaks Effie Marconi – Østbergets Lotus) Håvard Otto Rudi og P S-Scott (Sømslias Lucky Girl – Black Lukys Ess) ble ikke premiert i finalen.
Det ble mange premierte pointere i kvalifiseringen:
Nevnte Eraaks N Ola fikk 1 VK kval med CK. Riddersporrens Fräckis (Härjarøs Morra – Sito De La Mazorra) med Svein Bråthen og Red Taps Black Link (Red Taps Omi Sofie – Surjämtens Fighter) med Henry Espeset fikk 2 VK kval. 3 VK kval gikk til Forfjorddalens Gard (Myrteigens Marja Lisa – Huldreveiens Gorm) og Rune Strandberg, Skoglykkas Lewis (Mikkelis Lissi – Red Taps Zakko) Rolf Inge Eidsvåg fikk 4 VK kval og Black Luckys Rapp (Sea-Croft Rappa – Black Luckys Ess) Per Ola Brekke fikk 5 VK kval.
I semifinalen fikk vi tre premierte pointere; nemlig Lytingfjellets Lille My og Bjørnar Eidem som fikk 2 VKsemi, Eraaks N Ola og Håvard Rudi fikk 3 VKsemi og S-Scott og Svein Midthjell fikk 6VKsemi.

NM lag (lavland)

For andre gang i historien ble NM Lag Lavland avholdt og for andre gang går Norsk Pointerklub til topps! På seierlaget var Black Luckys Rapp (Sea-Croft Rappa – Black Luckys Ess), Per Ola Brekke, Chriwalls Diva (Bjørkollens Diana – Sito De La Mazorra), Christer Wallerby og Sangernutens Bun-Fuddy (Setpoints Fun – Setpoints Buddy), Robert Gill. Som reserve hadde vi Grimasteggens Lucifer (Tyrvanutens Lady – Westpoints Emil), Elin Dugstad.
De tre beste lagene fikk følgende poengsum: Norsk Pointerklub 61 poeng, Norsk Gordonsetterklubb 52 poeng og Norsk Engelsksetter Klubb 51 poeng. Black Luckys Rapp og Per Ola ble etter sin glimrende opptreden i 9. slipp, hvor han for øvrig slo den fremtidige NM vinner individuelt på fugl, også dagens beste hund totalt. Vi gratulerer hele laget og takker for kjempebra innsats. Stort press er nå lagt på neste års lag…

NM lavland

Til NM Lavland individuelt stilte det 26 pointere på ”startstreken”. Mange av disse har hevdet seg på lavlandsprøver de siste årene og det var med visse forhåpninger vi så disse dagene i møte. 5 av pointerne oppnådde premiering i kvalifiseringen og 3 til gikk videre på søk. Av de 8 i semifinalen klarte halvparten å gå videre til finalen. I semifinalen oppnådde Grimasteggens Lucifer og Elin Dugstad 2VK m/CK og Sangernutens Bun Fuddy og Robert Gill 2VK. Pointnics Casper Concorde (Hopfossens Shani Lanesra – Surjämtens Tengil), Eivind Endresen og Black Luckys Cantona (Black Luckys Knota – Sea-Crofts Chess), Pål Livar Ravndal, klarte begge to å gå til finalen på søk.
I finalen lå Elin og Lucifer meget godt an etter første runde men som så ofte før så skjedde det ting også etter lunsj. Vi endte opp med to premierte i finalen. 5VK Finale til Sangernuten’s Bun-Fuddy, Robert Gill og 6VK Finale til Grimasteggen’s Lucifer, Elin Dugstad.
NM Skog Ingen pointere deltok på NM Skog i 2009.

NPKs prøve på Hjerkinn (Kongsvoll)

Vår egen tradisjonsrike prøve på Kongsvoll gikk av stabelen 2. til 4. Oktober. Til tross for at dette var siste helga på Kongsvoll, og heller ikke noe høystatusløp, fikk vi gledelig mange påmeldinger. Hele 7 VK partier var ute på prøvens første dag og det er vi meget godt fornøyd med.
Og dette skulle bli helga til Einar Holmvik og ikke ukjente Bjørklund’s K Cito (Bjørklunds C Clinta – Kjakan). Ubeskjedne nok gikk de til topps alle tre dagene og avsluttet på søndagen med 1VK Finale m/CACIT ! Mange gratulasjoner til Einar og hans oppdrett.
I semifinalen fikk også Eidemlias Prikka (Lytingfjellets D Lille-My – Balder), Bjørnar Eidem, 2VK. I tillegg til Cito og Prikka gikk også Red Taps Luis Figo (Red Taps Omi Sofi – Surjämtens Fighter), Bjørn Smistad, og Lytingfjellet’s D Lille-My (Lytingfjellets Bitte Lilla – Huldreveiens Molle) til finalen.
Blant unghundene var det en pointer som gjorde det meget sterkt på prøvens siste dag. Myrteigens Uniqa Doll (Ella F – Black Luckys Rapp) til Terje Nordheim oppnådde en sterk 1UK og ble prøvens beste unghund uansett rase. Ble tildelt Joralf Bjørnstads Minnepokal for beste unghund pointer og Norsk Gordonsetterklubbs Sølvskål for beste unghund på prøven.
Som ofte før denne helga på Hjerkinn ble prøven preget av værgudene. Det startet fint på fredag med sol og bart, men både på lørdag og søndag var det snø og ikke det vi kan kalle ideelle forhold.

Unghunder

For et år av de unge pointere! Vi har vinner og nr 4 i Arctic Cup, nr. 2 i Sør-Norsk unghundmesterskap, nr 2 i Norsk Derby, nr 2 i Unghund Grand Prix og vinneren av Forus Open. Det kan nesten ikke gjøres bedre………

Arctic cup

Stilladalens Mia (Vilja – Patjanens Baron De Ley) til Ronny Bang Amundsen vant og imponerte med 1.pr AC kvalifisering i tillegg til finaleseieren. .Jimsrypas Kitty (Jimsrypas Cahppes Bivdi – Black Luckys William) til Jim T. Theodorsen ble nummer fire. Hun
er 13 måneder og et kjempetalent, 2.pr AC kvalifisering og 4.pr AC finale er sterkt.

Sørnorsk unghundmesterskap

Også i Sør-Norsk unghundmesterskap gjorde pointere det bra. Av 5 startende kom 3 seg til finalen, nemlig de to søskenene Oterbekkens Moody Blues til Børge og Ann Simonsen og Oterbekkens Hearsay til Robert Colbjørnsen (Hesselhøj D Yenta – Grimasteggens Lucifer) og Solasteggens Mina (Black Luckys Barracuda – Black Luckys Ess) til Arild Skeivik. Moody Blues ble nummer to til slutt.

Norsk Derby

Av 79 påmeldte pointere ble 16 kvalifiserte. Av dem stilte 14 til start og kennel Ohlsmyren skilte seg ut med tre hunder fra kullet etter Setpoints Buddy og Borgefloens Jaga; nemlig Ohlsmyrens P Gunsmoke, P Runaround Sue og P Born To Run. I kvalifiseringen fikk vi to premierte, nemlig 1pr ND kval til Ohlsmyhrens P Born To Run, Marit Ericson og 2 pr ND kval til importen til Henry Espeset, Anton Ringøen og Kjell Duedahl: Daxo Nova Hajnice (Karla Von Der Postschwaige – Saxo Du Bois Des Perches). Daxo fikk også 2pr ND semi og var en av 7 pointere i semifinalen.
Jim Theodorsen og Jimsrypas Kitty hadde tatt den lange turen fra Tromsø til Kongsvold for å være med å kjempe om seier i Norsk Derby. Kitty tok seg videre fra kvalifisering og semifinale på søk og var en av 3 pointere som nådde finalen. De to andre var Daxo og Ohlsmyrens P Runaround Sue, Bengt Persson. Det ble en knallhard konkurranse mellom ES Tarpans Coca og Kitty. Kitty ga Coca kamp helt inn i finaleslippet og fikk en flott 2 premie Norsk Derby!

Unghund Grand Prix

Under vinterlige forhold oppnådde Black Luckys Pampas (Black Luckys Rapp-Black Luckys Knota) og Ove Morten Framnes 2. plass i Unghund Grand Prix. I de siste årene har pointeren gjort det meget godt i dette utholdenhetsløpet for unghunder og Pampas’ prestasjon føyer seg fint inn i rekken.

Forus Open

Østagløttens Ribot (Østagløttens Hugå-Derna) til Tom Hardeland og Øystein Johnsen vant Forus Open etter 4 runder i finalen. Ribot ble som vanlig ført av Øystein. Fra dreieboka sakser vi : En glimrende unghund som viser seg som en meget god viltfinner og gir oss to jaktbare situasjoner. Øvrige pointere i finalen var Black Luckys Pampas og Barentsviddas B Dolly (Giga – Black Luckys Copiad) Arild Skeivik. For øvrig var 3 av 10 finalister pointere.

Norske pointere utenlands

Avlsrådet har ingen enkel måte å få oversikt over hvor mange som har deltatt på prøver utenlands. Med fare for at noen blir uteglemt må vi basere oss på det vi har plukket opp gjennom året. Tenker da spesielt på de svenske høyfjellsprøvene som vi vet mange nordmenn stiller på.
Det vi vet er at Sangernutens Bun-Fuddy (som over) og Robert Gill var i Danmark på vårparten og deltok på Dansk Pointerklubs Hovedprøve. Bun-Fuddy oppnådde en 3AK. Og så har vår eminente lavlandsekvipasje, Black Luckys Rapp (som over) og Per Ola Brekke, deltatt på Felt SM og oppnådd en 3SKL. En annen som har gjort det bra i år er Christer Wallerby. Christer deltok på feltprov på Dylta Bruk i November og oppnådde en 4SKL på Chriwalls Diva (som over) og en 3SKL på Chriwalls Andy (Østerviks Gullviva – Bittermarkas PC Boss). Vi har også fått med oss at ikke ukjente Karl Jordan har vært på feltprov på Gotland og fått en 2ØKL på Hopfossens Labb (Hopfossens Molly – Black Luckys Rapp).

AVL OG HELSE

Avl

Per 22.11.2009 er det blitt registrert 41 kull i år, hvorav 14 kull hadde fødselsdato i 2008. (Se Fig.1) En tispe er registrert med 2 kull, et født i 2008 og et født i 2009. Av de 40 forskjellige tispene som er brukt i avl er 31 premierte på jaktprøve. Hele 26 av de 31 premierte har 1 pr. UK og/eller 1. pr. AK. Av de 9 uten premie var det 7 som ikke var stilt på prøve og 2 som var stilt men ikke oppnådd premie. Når det gjelder det eksteriørmessige har 31 av 40 tisper 1.pr. AK/BK i utstillingsringen.
Mest brukte hannhund i perioden har vært Rushlights Asco (Black Luckys Hark – Ross) med 4 kull. Grimasteggens Lucifer (som over) har hatt 3 kull.
Det er i perioden registrert 126 hannvalper og 125 tispevalper, totalt 251. Det er en nedgang fra fjorårets 331 registreringer. Antall registreringer svinger litt hvert år, ikke minst på grunn av ”forskyvninger” i forhold til fødselsår og registreringsår. Hvis vi tar gjennomsnittet av de
tre siste årene så ligger vi på 261 valper. Over tid ser vi imidlertidig at antall registreringer i vår rase er på en svakt nedadgående trend. Gjennomsnittlig antall registrerte pointere i årene 1980 til og med 1994 var 285. I årene 1995 til og med 2009 er dette ned på 267. Ikke direkte foruroligende, men kanskje noe å tenke på….
Sist år er 11 hunder importert fra utlandet. 5 fra Sverige, 4 fra Danmark, 1 fra Nederland og 1 fra Russland. Vår rase trenger med jevne mellomrom tilflyt av nytt genmateriale og vi vil berømme de som innimellom satser på nytt, utenlandsk blod.

Innavlsgrad

Avlsrådet, ved veterinær Marianne Steenland, har besvart følgende spørsmål om innavlsgrad:
Spørsmål: Har forstått at det nå beregnes såkalt innavlsgrad, i %. Hva regnes som stor innavlsgrad? Har avlsrådet i pointerklubben sagt noe om hvor stor denne innavlsgraden kan være/ikke bør overstige for pointerens del?
Svar:
Det beregnes innavlsgrad i prosent eller som et tall mellom 0 og 1.
Parring av en hund med helsøsken eller foreldre gir en innavlsgrad på 25 % eller 0,25. Parring mellom halvsøsken gir innavlsgrad på 12,5 % (0,125) mens parring mellom søskenbarn gir 6,25 % (0,0625).
Når en skal vurdere hva som er akseptabel innavlsgrad er det avhengig av hvor mange generasjoner som er tatt med i beregningen. Ved parring av hunder som er linjeavlet i generasjoner og samtidig tette slektninger, kan innavlsgraden se akseptabel ut hvis en bare regner med tre generasjoner, mens når en tar med flere generasjoner ser en at innavlsgraden er mye høyere. Man bør derfor regne med minst fem generasjons stamtavle.
I tillegg er det også viktig at hunder hvor det opereres med høy innavlsgrad har fremragende helse og utmerkede rasetypiske egenskaper på alle plan, både hos individene og nære slektninger.
Helt generelle anbefalinger går på at en innavlsgrad på 25 % (0,25), tilsvarende helsøskenparring frarådes på det sterkeste. Innavlsgrader godt under 12,5 % (0,125) bør tilstrebes.
Avlsrådet har ikke satt noen grense, men vi bør etter min mening slutte oss til de generelle anbefalingene. Som nevnt over, vil grensen for hva som kan aksepteres variere noe med forskjellige individer.
Innavlsgraden finner man på dog-web, husk å bruke alternativet for antall generasjoner det skal regnes med. Hvis det opptrer utenlandske hunder i stamtavlen og disse har flyttet mellom land og således fått flere reg.nr, må innavlsgraden regnes ut manuelt.

Avlsindeksene

Norsk Pointerklub mottok i mai 2009 oppdaterte avlsindekser utregnet av avlsforsker Jørgen Ødegaard. Dette som en del av samarbeidet mellom avlsrådene for fuglehundrasene. Datagrunnlaget er hentet fra Norsk Kennel Klubbs database og inneholder alle jaktprøvestarter til og med 2008.
Det blir regnet ut indeks for jaktlyst, viltfinnerevne og HD. Indeksen for jaktlyst blir regnet ut fra karakteren gitt for jaktlyst på jaktprøveskjemaet. Viltfinnerevnen blir regnet ut på grunnlag av antall stand per prøve. Nytt av i år er at indeksen blir korrigert i forhold til hvor god fuglebestanden har vært på prøven. Det blir gjort på den måten at man regner ut et gjennomsnitt for hvor mange stander man har hatt på prøven og så blir indeksen korrigert i forhold til dette. Enkelt sagt vil en hund som finner fugl på en prøve med lite fugl få ”bedre betalt” på indeksen enn en hund som finner fugl på en prøve med mye fugl. I år er det også korrigert for prøvetype og klasse. Dette innebærer at utregningsmodellen har blitt mer presis.
I fjor valgte NPK også å få utregnet indeks for fart og samarbeid. Dette har vi valgt å ikke gjøre i år.
Det at en nå har fått inn flere opplysninger om hund og slektninger kan føre til at indeksen til hunden går opp eller ned. Det ene er like naturlig som det andre. Det er viktig å være klar over at indeksen til en hund kan gå ned selv om hunden har prestert bedre enn den hadde gjort i fjor. Dette kan skje hvis spesielt nære slektninger har prestert dårlig.
I fjor valgte avlsrådet å legge ut en ”Avlsindeks” (snitt av egenskapene for jaktlyst, fart, viltfinnerevne og HD) og en ”Jaktindeks” (snitt av egenskapene for jaktlyst og viltfinnerevne). Etter å ha vurdert dette videre velger vi i år kun å legge ut en indeks som vi kaller ”Avlsindeks”. Denne er et snitt av egenskapene for jaktlyst og viltfinnerevne. Indeksen for HD vises i tabellen men er ikke tatt med i beregning av snittet. En indeks på 100 betyr at hunden ligger akkurat på gjennomsnittet for de pointere som er stilt på prøve de siste 4 år (nåværende generasjon). Se Fig. 4 for avlsindeks.
Kriteriene for å komme med på lista er at hunden har en avlsindeks på minst 105 og har startet minst tre ganger på jaktprøve.
Sjansen for å få avkom over gjennomsnittet for rasen i egenskapene jaktlyst og viltfinnerevne vil være større hvis en bruker hunder på denne lista i avl. Dette forutsatt at tispas indeks og hannhundens indeks til sammen gir et snitt på over 100. Er det en hund med lav HD-indeks bør man undersøke nærmere før valget tas. I tillegg må man huske på at det er mange andre egenskaper en hund innehar som også må vektlegges ved avl.
Det vises ellers til orientering om indeksene i årboka for 2008.

Hofteleddsdysplasi

Vi ser en nedadgående trend i antall pointere som blir røntget for hofteleddsdysplasi. Per 22. November 2009 er 104 hunder røntget i 2009. 7 av disse har HD, 3 med D-hofter og 4 med C-hofter. Se Fig. 2. Hvis vi ser på det antallet som er røntget av 2007 årgangen (29,6%) så må vi helt tilbake til 1990 for å finne tilsvarende lave tall for antall som er blitt røntget. Selv om pointeren ikke har nevneverdige problem med HD så er det meget viktig at vi røntger en representativ andel av populasjonen.
Vi opererer nå med HD-indekser. Disse blir regnet ut fra hundens HD-status, samt slektningers HD-status sett i forhold til resten av rasen. Vi kan si at resultatet fra hundens HD-røntgenundersøkelse er hundens egen prestasjon. HD-indeksen sier mer om hva vi kan forvente om hundens arveegenskaper når det gjelder HD. På samme måten som de andre indeksene sier noe om hundens forventede avlsegenskaper på bruksområdene, mens hundens jaktprøveresultater sier mer om hundenes egenprestasjoner.
Ved å bruke HD-indekser unngår man å utelukke gode avlsdyr unødig. Selvfølgelig skal ikke en hund med HD brukes i avl, vi avler på friske hunder som et prinsipp. Men man behøver ikke nødvendigvis å utelukke det syke dyrets slektninger. De vil kanskje få en lav HD-indeks og kan (hvis de er fremragende dyr ellers) parres med en hund med høy indeks. Målet er at summen HD-indeksene ved en parring skal være over 200.
Dette er en måte å bruke resultatene fra røntgenundersøkelsene og HD-indeksene på i praktisk avl. Men!, HD-indeksenes sikkerhet synker hvis vi røntger for få hunder. Derfor er det viktig at eiere, og ikke minst oppdrettere, legger mer arbeid i å få undersøkt hundene og sørge for at vi snur trenden.
Det eneste kravet Norsk Pointerklub har til avl i forbindelse med HD er at HD-statusen skal være kjent for å få registrert valpene hos NKK. Vi fraråder imidlertidig å bruke avlsdyr med diagnosert hofteleddsdysplasi. Det er derfor skuffende at vi finner en av de med D-hofter igjen på lista over tisper brukt i avl siste periode.

Epilepsi
På vårparten i 2009 hadde avlsrådet spørsmål rundt epilepsi hos pointer. I den forbindelse la Marianne Steenland, ut følgende tekst på vår hjemmeside.
EPILEPSI HOS POINTER I ET AVLSPERSPEKTIV
Pointerklubben har etter hvert samlet mye info om pointerens eksteriør og jaktegenskaper. Og disse dataene er lett tilgjengelig for alle medlemmer og til god hjelp for oppdrettere. På helsesiden har vi et screeningprogram på HD, men det er stort sett det hele. I avlssammenheng og for alle årets dager med og uten jakt er selvfølgelig ting som gemytt og helse helt essensielt, men ikke dokumentert på samme måte. Når sykdommer opptrer, vil selvfølgelig en seriøs oppdretter vurdere sitt avlsopplegg.
Avlsrådet har fått en henvendelse om epilepsi hos pointer og vil i første omgang gå ut med følgende informasjon:
Epilepsi er en sykdom som kan være vanskelig å diagnostisere. Dette fordi et av symptomene, nemlig anfall med epilepstiske kramper kan opptre ved flere andre tilstander. Et eksempel er hypoglykemiske kramper som kan forekomme hos hunder som går helt tomme for blodsukker under anstrengelse. (Ekte epileptiske kramper sees hos hunder i ro). Diagnosen idiopatisk epilepsi stilles blant annet ved å utelukke andre sykdommer.
I avlssammenheng er det essensielt at riktig diagnose er stilt og dokumentert for at en skal kunne gå videre med det.
Generelt sett er det også et viktig prinsipp at eieren rapporterer slike opplysninger til avlsrådet. Veterinærer har ikke anledning til å gjøre dette på grunn av taushetsplikt. Og tredje part kan ha ukorrekte opplysninger eller vikarierende motiver.
Arvbarhet. Epilepsi har ingen enkel nedarving, det vil si det skyldes ikke et enkelt gen. Her er det mye vi ikke vet. Det gjør det vanskelig å treffe de rette avlsmessige tiltakene. Ved å bruke føre-var prinsippet, risikerer en å utelukke gode hunder med godt arvemateriale unødig. Dette er særlig viktig å tenke på i raser med liten genetisk bredde. Et viktig prinsipp i avlsarbeidet, er at kun funksjonelt friske hunder skal brukes i avl. I tillegg til dette kan man bruke prinsippet om at hunder fra linjer som mistenkes for å være bærere av feil, skal kun parres med hunder fra linjer hvor samme feil ikke finnes. På den måten sikrer man at hundene som fødes er funksjonelt friske, selv om noen av dem vil kunne være bærere av feilen.
Avlsavgjørelse. Det står respekt av en hannhundeier som selv utelukker sin hund fra avlen. Og det er hans fulle rett. Avlsrådet har verken mandat til eller ønske om ta slike avgjørelser. NPKs avlsråd er et rådgivende organ. Det vil si at vår oppgave er å samle kunnskap for så å kunne gi råd til oppdrettere. Det er vår oppgave å samle inn informasjon og bruke den på en slik måte at ingen straffes for sin åpenhet. For åpenhet er en av de viktigste grunnsteinene i moderne avlsarbeide.
Et tilfelle av epilepsi er så godt som ingenting avlsmessig. Vi trenger derfor å få vite om det finnes flere tilfeller. Derfor ber avlsrådet medlemmene om å rapportere inn dokumenterte tilfeller av epilepsi hos pointer (gjerne med veterinærattest / journalkopi el) og å oppmuntre andre som har hatt tilfeller til å rapportere til avlsrådet.
Send e-post til marianne@hundepensjonat.net eller post til Marianne Steenland, Strømsås Gård, 2500 Tynset

Tildelninger:

Anders Wassbergs oppdretterpris

Anders Wassberg`s oppdretterpris tildeles i år Kennel Stilladalen,ved Ronny Bang Amundsen med avkommene etter Patjanens Baron de Ley og Vilja. Følgende hunder fra kennelen har oppnådd 1.uk
Stilladalens Bjørk, 2x1UK. E/F Ronny Bang Amundsen
Stilladalens Mia, 1.UK E/F Ronny Bang Amundsen
Stilladalens Tinka, 1.UK E/F Tore Nytrøen
Det er også tre andre kull som oppfyller statuttene for å konkurrere om prisen, Kennel Sildrebekken v/ Harald Jan Edvinsen og Stein Rismyhr med kullet etter Vestfjorddalens Black Jack og Black Luckys Luna. Tre avkom med tilsammen 4x 1 UK.
Kennel Oterbekken v/ Anne May og Børge Simonsen med kullet etter Grimasteggens Lucifer og Hesselhøi D Yenta. Tre avkom med til sammen 4×1 UK.
Kennel Hammerpoints v/ Jan Hilmar Halvorsen, med kullet etter Eraaks Odin og Karacanis Alfa. Tre avkom med til sammen 3×1 UK. Kennel Stilladalen går foran med bedre premieringsprosent på kullet totalt!

Avlsrådet gratulerer!

Agnes Delphins oppdretterpris
Agnes Delphins oppdretterpris går i år til Kennel Karacanis v/ Øystein Nilsen. Øystein har i en årrekke avlet frem hunder som har gjort det meget godt i prøvesammenheng og i utstillingsringen. Øystein er målrettet i sitt avlsarbeid og han har fått Anders Wassbergs oppdretterpris to ganger. Sentralt i Øysteins avl har vært, og er, to knallsterke tisper, Lurudals Lille Gro (Lurudals Mia-Heggebakkens Fant) og Karacanis Lo-La (Lurudals Troya-Vestfjorddalens Dreng). Øystein er en meget god ambassadør for vår rase med sitt store engasjement for pointeren.

Avlsrådet gratulerer!

Kennel Oksbys vandrepokal
Vinneren av denne prisen går i år til NJCH NUCH Black Luckys Cantona (Sea-Croft Chess-Black Luckys Knota). Eiere Pål Livar og Børge Ravndal. Oppdretter Kent Svensson og Maria Wassberg Svensson. En fantastisk allsidig hund som har oppnådd følgende:
Høyfjell vinter: 1VK m/ Cacit, 4 VK
Høyfjell høst: 3VK finale, 1 VK
Lavland : 1VK Norsk Mesterskap.
Skog : 2x1AK, 2 AK

Avlsrådet gratulerer!

ÅRETS POINTER 2009

Statutter: Eier skal være medlem av NPK i det tidsrom poengene oppnås. Hunden skal være registrert fri for HD. De 5-fem beste resultatene i UK/AK/VK oppnådd i Norden legges til grunn, i tillegg til høystatusløpene i Norge. Årets pointer kåres etter championatreglene. Ved lik poengsum gjelder flest førstepriser, både i UK/AK og VK som er tellende etter championatreglene. Ved likt antall førstepriser gjelder færrest starter.

Nr 1
Grimasteggens Lucifer 15426/05
NJCH Westpoints Emil-Tyrvanutens Lady
Eier: Elin Dugstad
Oppdr.:Elin Dugstad og Øystein Johnsen
Tellende resultater:
2 VK,Mjølfjell 7/3 :2p
3 VK,Hemsedal 13/3 :1p
1 VKm/CK,Hemsedal 14/3: 5p
2 VK m/CK, Filefjell 20/3 : 3p
1 VK Finale Raggsteindalen 23/8: 4p
3 VK NM Finale Kongsvold 6/9 : 18p
2 VKm/CK Semi NM Lavland Trøgstad 17/10: 4p
6 VK NM Finale Lavland Trøgstad 18/10: 11p
Til sammen 48 poeng

Nr 2
NJCH Lytingfjellets D-Lille My 23283/01
NJCH Huldreveiens Molle-Lytingfjellets Bitte-Lilla
Eier: Bjørnar Eidem.
Oppdr.:Olav Schrøder
Tellende resultater:
1 VKm/Cacit, Meråker 23/8: 6p
4 VK Semi, Trippelprøven Kongsvold 29/8: 1p
5 VK Finale, Trippelprøven Kongsvold 30/8: 12p
3 VK Kval, NM Høyfjell Kongsvold 4/9 1p
2 VK Semi, NM Høyfjell Kongsvold 5/9 3p
4 VK Finale, NM Høyfjell Kongsvold 6/9 17p
1 VKm/CK Semi, Sølvhundløpet Kongsvold 26/9 5p
Til sammen 45 poeng

Nr 3.
NJCH Kari-Mor 05112/99
Phi-Sally
Eier og oppdr.Wiggo Ditlefsen
Tellende resultater:
1VK Vesterålen, 21/2: 3p
1VKm/CK Vannøya, 27/3:4p
1VKm/CK Semi Vannøya, 28/3: 5p
2VK Finale Vannøya, 29/3: 6p
3VK NM Vinter Andøy 3/4: 1p
4VK NM Vinter Finale,Andøya 5/4: 17p
1VKmCK Børselv 18/4:4p
Til sammen 40 poeng

Nr 4

NJCH Bjørklunds K-Cito 18346/04
Kjakan-Bjørklunds C-Clinta
Eier og oppdr.: Einar Holmvik
Tellende resultater:
1VK m/ Cacit Snåsa 23/8: 8p
1VK m/CK Kongsvold 28/8: 4p
NM Lag Kongsvoll 3/9: 4p
1VK NPK Kongsvold 2/10 :3p
1VK Semi NPK Kongsvold 3/10: 4p
1VKm/Cacit NPK Kongsvold 4/10: 16p
Til sammen 39 poeng

Årets Ungpointer 2009

Nr 1.

Rypejægerens Giron 24703/08
Pointnics EI Point-Vakkerdalens Vilja
Eier: Marit Mortensson
Oppdr: Tone og Per Kanestrøm
1.UK.Senja,22.08.09
1.UK.Senja,23.08.09
3.UK.Tromsø,30.08.09
1.UK.Børselv,06.09.09
1.UK.Ringvassøya,03.10.09
2.UK.Nordreisa,10.10.09
2.UK.Nordreisa,11.10.09
Poeng ifølge statutter i pointercupen: 17

Nr.2

Daxo Nova Hajnice CLP10386
Saxo Du Bois Des Perches-Karla von der Postschwaige
Eier: Henry Espeseth,Kjell Duedahl og Anton Ringøen
Oppdr.: Vlastimil Mudr Novotny
1.UK.Meråker,29.03.09
2.UK.Dovre,19.04.09
2.PL.Norsk Derby Kvalik
2.PL.Norsk Derby Semifinale
Poeng ifølge statutter i pointercupen: 15

Nr 3

Jimsrypas Kitty 15177/08
Black Luckys William-Jimsrypas Cahppes Bivdi
Eier: Jim Theodorsen
Oppdr: Jim Theodorsen
1.UK.Tromsø,08.03.09
2.PL.Arctic cup 24.04.09
4.PL.Arctic cup finale 25.04.09
1.UK.Tromsø,30.08.09
2.PL.Norsk Derby finale
Poeng ifølge statutter i pointercupen :14

Pointercupen

Årets Høyfjellshund 2009

NJCH Kari-Mor 05112/99
Phi-Sally
Eier og oppdretter:Wiggo Ditlefsen

Årets Lavlandshund 2009

Chriwalls Diva 14436/06
Sito De La Mazorra-Bjørkollens Diana
Eier og oppdretter: Christer Wallerby

Årets Skogsfuglhund 2009

Låvabergets Kaos 03908/06
Rypefotens Chuck Norris-Avanti
Eier: Jørn Gunnar Bowitz
Oppdr: Tor Magne Veshovde

Avslutning
Ved årsmøte i 2009 fikk vi en ny sammensetning av avlsrådet. Snorre Nicolaisen og Arnfinn Nermoen ønsket ikke å gå videre etter å ha vært delaktige i flere år. De har på frivillig basis lagt ned utallige timer for Norsk Pointerklub og fortjener en stor takk.
På årsmøtet ble det ”nye” avlsrådet enstemning valgt bestående av Marianne Steenland, Dag Richard Øvergård og Leif Jan Sørli. Vi fortsetter på den linjen som var lagt tidligere. Blant annet fikk vi i 2009 nye oppdaterte avlsindekser som oppfølger til de indeksene som ble utarbeidet i 2008.
Som mål for 2010 har vi satt oss oppgaven å utrede om Norsk Pointerklub ønsker å oppdatere sine avlsmål og etablere en avlsplan for på en mer strukturert måte følge opp pointeravlen. Avlsrådet ønsker å holde en konferanse der avlsmål og avlsplan er tema. På en slik samling ønsker vi å få innspill fra engasjerte pointeroppdrettere som vi kan bruke i det videre arbeidet med å utarbeide et forslag. Et eventuelt forslag ønsker vi også å sende rundt på høring i distriktene slik at alle får anledning til å uttale seg.
Som en del av forarbeidene til en avlsplan, vil vi også undersøker muligheten og interessen for å gjennomføre en bred spørreundersøkelse hos alle pointereiere i 2010. Veterinærhøgskolen har utarbeidet et nettbasert system som kan tilpasses pointeren som rase. Satt opp og brukt på rett måte kan en slik spørreundersøkelse gi oss informasjon som vi ikke kan lese ut fra de statistikkene vi har tilgjengelige i dag.
Også i 2009 har vi hatt henvendelser fra forskjellige oppdrettere når det gjelder valg av hannhund og informasjon om linjer. Disse er besvart, selv om vi må be om unnskylding for at det av og til tar litt tid.
Med dette velger vi å legge 2009 bak oss og se mot nye muligheter og utfordringer i 2010.
Hilsen Marianne, Dag Richard og Leif Jan.

Total
0
Shares

Siste kommentarer