Tips for å finne fram til hundenes datagrunnlag

Enten man leter etter valp eller hannhund til tispa si, er det nyttig med litt fakta om hundene man vurderer. Det er mye tilgjengelig informasjon om hundene på nett, men ikke alle vet hvordan man skal finne fram.

www.pointer.no og www.nkk.no er sentrale sider. Følgende opplysninger kan så sjekkes ut:

 

  1. Valpelista på pointersiden. Her ligger alle kull som er meldt inn. Oppdretterne må være medlem i NPK og hunden må ha kjent HD-status. Avlsrådet godkjenner eller anbefaler ingen kull.
  2. Stamtavle: Hundesøk på NPKs side, gir deg stamtavlene og veldig lett direkte tilgang til opplysninger om hundene i stamtavlen.
  3. Innavlsgrad: På dog-web i NKK (logg deg inn med medlemsnummer på linken til dogweb fra www.nkk.no) kan du i tillegg finne innavlsprosenten ved å generere prøveparring fra stamtavlen. Noen pointere er litt for mye i slekt og avlsrådet anbefaler at man holder seg godt under 12,5%.
  4. Utstillingsresultater: finner man også på dog-web i NKK. Korrekt eksteriør er viktig for en funksjonell og holdbar hund, sjekk gjerne også resultater for nære slektninger.
  5. Jaktprøveresultater finnes på samme måte. Oppnådde premieringer er viktig, men også premieringsprosenter (på avlshundene og nære slektninger). Du vil også finne kritikker som beskriver hundenes prestasjoner. På dogweb finnes en komplett liste over hundens starter med alle karakterene. Dette er interessant og kan gi et bredere bilde av hundens jaktlyst og søkskvalitet.
  6. Indekser. En hunds prestasjoner er ikke alltid lik dens avlspotensiale. Derfor er det utarbeidet avlsindekser og disse er tilgjengelige på pointersidene (se under fanen til avlsrådet). Vi har indekser på jaktlyst, viltfinnerevne og HD, og i utregningen av disse er det tatt hensyn til avlshundenes slektninger og avkom. Hvis summen av indeksene for en gitt egenskap ved parring av to hunder er over 200, forventes valper over gjennomsnittet på gitte egenskap (se for øvrig info-skriv i tilknytning til lista).
  7. Mange oppdrettere har hjemmesider med informasjon om seg og sitt. Mange av disse finnes under linker på pointersiden.

 

Opplysninger om importerte hunder kan være mangelfulle, slik at indekser og innavlsgradsberegning ikke blir riktige, her må man gjøre ekstra undersøkelser.

På pointersiden finnes også navn og kontaktinformasjon til avlsrådsmedlemmene og distriktsrepresentantene. Disse kan kontaktes hvis det er spørsmål.

 

Lykke til!

 

Total
0
Shares

Siste kommentarer